X

Reprezentanții ONU nu au putut vizita mai multe centre de detenție din Australia

O agenție a ONU a anulat o vizită în Australia, deoarece autoritățile din două state australiene refuză să îi permită accesul fără restricții la centrele de detenție. Agenția trebuia să verifice respectarea de către Australia a unui protocol menit să prevină tortura și tratamentele degradante, informează mediafax.

Inițial, vizita comitetului pentru prevenirea torturii (SPT) trebuia să aibă loc în octombrie. Atunci, inspecția a fost suspendată deoarece autoritățile din statele New South Wales și Queensland au refuzat accesul inspectorilor ONU în unele centre.

Citește și :  Putin: Rusia dorea pacea în Ucraina, dar Occidentul avea alte idei!

Acum, autoritățile au declarat că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a permite accesul deplin. Guvernul federal și-a exprimat dezamăgirea față de această anulare, potrivit BBC.

SPT, care este alcătuit din experți independenți în domeniul drepturilor omului, trebuia să verifice respectarea de către Australia a unui protocol menit să prevină tortura și tratamentele degradante.

Accesul a fost aprobat de guvernul federal în 2017 și permite membrilor SPT să viziteze fără să anunțe închisori, secții de poliție și alte centre de detenție.

Președintele SPT, Suzanne Jabbour, a anunțat că, deși autoritățile naționale din Australia au cooperat, nu a existat altă alternativă decât „să se pună capăt vizitei, deoarece problema accesului nerestricționat la toate locurile de detenție din două state nu a fost încă rezolvată”.

SPT a adăugat că „nu a putut să se asigure că va putea să își reia vizita într-un termen rezonabil”.

Un purtător de cuvânt al procurorului general federal al Australiei, Mark Dreyfus, a declarat că guvernul regretă profund decizia și că aceasta nu reflectă „angajamentul țării de a proteja și promova drepturile omului”. El a adăugat că vizitele SPT în toate celelalte state australiene au fost un succes.

Citește și : Reacţia Casei Albe la discursul lui Putin: ‘ABSURD şi antioccidental!’

Autoritățile din cele două state au restricționat accesul în închisori în luna octombrie, susținând că ofițerii pot refuza accesul inspectorilor, deoarece nu au aprobările necesare.

Tags: australiadetentieMark DreyfusNew South WalesONUQueensland
Categorii: Știrile zilei