Republica Cehă intenţionează să trimită 60 de soldaţi în Sahel

Publicat:

Guvernul ceh intenţionează să trimită 60 de soldaţi în Mali, Niger şi Ciad, cu condiţia să obţină acordul Parlamentului pentru această măsură, care răspunde unei cereri ferme a Franţei, informează AFP, potrivit agerpres.

“Propunerea va fi supusă la vot în Parlamentul ceh”, a informat ministrul apărării Lubomir Mernar, pe site-ul ministerului său. “Dacă ea va fi aprobată, vom obţine un mandat pentru a ne ralia operaţiunii Barkhane (condusă de Franţa) cu maxim 60 de persoane, până în 31 decembrie 2022”, a adăugat el.


Citește și : Josep Borrell: UE nu este completă fără Balcani

Cu toate acestea, proiectul s-ar putea lovi de un obstacol în Parlament, unde comuniştii care susţin cabinetul de centru-stânga al miliardarului Andrej Babis ar putea să i se opună.

Cehii intenţionează să înceapă desfăşurarea militarilor lor în Sahel la mijlocul lui 2020.

Operaţiunea antijihadistă Barkhane este în curs de extindere, lăsând loc unei forţe de intervenţie europene denumite Takuba.

Franţa, care are deja 4.500 de soldaţi în cinci ţări din Sahel, speră să aducă în angrenajul său cât mai multe ţări europene, printr-o susţinere logistică (elicoptere, avioane de transport), dar şi prin prezenţa de trupe pe teren.

“Europenii ni se vor ralia progresiv şi aceasta este o veste excelentă”, şi-a exprimat joi mulţumirea, pe contul său de Twitter, ministrul francez al apărării Florence Parly.

Citește și : Avansul economiei americane a ratat anul trecut ţinta de 3% a administraţiei Trump

Cehii au în prezent în jur de 120 de soldaţi în Mali, în principal în cadrul misiunii de formare EUTM a UE. Soldaţii cehi ar urma să preia comandamentul acestei forţe la mijlocul lui 2020.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.