Republica Cehă solicită o mai bună protecţie a ambasadei sale din Moscova

Publicat:

Republica Cehă a solicitat luni o mai bună protecţie a ambasadei sale din Moscova, după ce protestatari cu măşti s-au adunat lângă clădire în urma înlăturării statuii unui mareşal sovietic din Praga, informează dpa, scrie agerpres.

Susţinători ruşi ai stângii extreme au ataşat de gardul ambasadei cehe un banner pe care au scris “Stop Fascismului!” şi au aruncat cu fumigene pe teritoriul ambasadei ca protest împotriva înlăturării din Praga a statuii mareşalului sovietic Ivan Stepanovici Konev.


Citește și : Coronavirus în Marea Britanie: 439 de noi decese în 24 de ore

O notă oficială de protest a fost înaintată pe marginea cazului, a informat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Cehiei, adăugând că Rusia era obligată să protejeze ambasada de atac.

Mişcarea Cealaltă Rusie a revendicat acţiunea de protest, atenţionând împotriva unui revizionism al celui de-Al Doilea Război Mondial şi ameninţând că “tancurile ruse vor fi la Praga”.

Statuia, care fusese înălţată în 1980, a fost în înlăturată după un vot în acest sens în cadrul adunării consiliului Districtului Praga. Preşedintele ceh Milos Zeman a criticat acţiunea, acuzând consiliul că a profitat de criza cauzată de coronavirus, potrivit unui purtător de cuvânt al liderului ceh.

Mareşalul Konev este o personalitate destul de controversată. Pentru unii, generalul rus, care a trăit în 1897-1973, este un erou, participant al Bătăliei de la Berlin şi al operaţiunii pentru eliberarea Pragăi. Alţii critică rolul lui în suprimarea atât a Revoluţiei ungare din 1956, cât şi a Primăverii de la Praga, din 1968. Atât Ungaria, cât şi Cehia se aflau sub regimuri sovietice în acele timpuri.

Citește și : Bilanţul epidemiei de coronavirus în Italia

Monumentul controversat a fost adesea vandalizat. La 21 august 2019, zi aniversară a Invaziei Cehoslovaciei, în 1968, cineva a scris “Nu mareşalului mânjit cu sânge, să nu uităm”. Primăria a învelit apoi statuia cu o prelată, însă simpatizanţii pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie pentru a menţinerea monumentului.

Înlăturarea statuii vine la câteva săptămâni de la inaugurarea în acelaşi sector din Praga – şi în faţa ambasadei Rusiei – a pieţei “Boris Nemţov”, pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse asasinat în 2015.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.