X

Republica Cehă vrea să instruiască până la 4.000 de militari ucraineni

Guvernul ceh intenţionează să asigure instruire pentru nu mai puţin de 4.000 de militari ucraineni în cursul anului următor, a declarat miercuri ministrul apărării Jana Cernochova, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Instruirea va fi realizată în cinci cicluri de patru săptămâni, la fiecare urmând să participe până la 800 de militari. Formarea acestor militari va avea un cost de 975 milioane de coroane (41,6 milioane de dolari), a anunţat Ministerul Apărării ceh.

Citește și: Biden şi Sunak denunţă bombardamentele ‘barbare’ ale Rusiei împotriva civililor în Ucraina

Republica Cehă, stat membru NATO, a susţinut puternic Ucraina după atacul Rusiei din februarie şi i-a trimis armament uşor şi greu, precum şi muniţie.

Programul de instruire va începe cu primul lot de militari în acest an şi apoi se va plia pe schema UE de formare pentru soldaţii ucraineni.

Miniştrii de externe ai UE au convenit să înfiinţeze o misiune pentru formarea a circa 15.000 de militari ucraineni şi să furnizeze o finanţare suplimentară de 500 de milioane de euro pentru livrări de arme către Kiev la o reuniune din Luxemburg de luni.

Ucraina şi-a exprimat interesul în formarea în principal a batalioanelor mecanizate, precum şi a paramedicilor, trupelor de genişti şi pentru atacuri chimice, a spus Cernochova.

Citește și: Biden şi Sunak denunţă bombardamentele ‘barbare’ ale Rusiei împotriva civililor în Ucraina

 

Republica Cehă va trimite, de asemenea, 55 de militari ca instructori sau membri ai structurilor de comandă ale misiunii de formare a UE în alte state membre UE.

Ambele părţi ale acestui plan necesită aprobarea parlamentului, notează Reuters.

Tags: Jana CernochovaNATORepublica CehăucrainaUE
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina