X

Republica Moldova a fost condamnată la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Republica Moldova pentru extrădarea a cinci profesori, cetăţeni turci, la cererea Ankarei, din cauza presupuselor lor legături cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, transmite AFP, potrivit agerpres.

Judecătorii Curţii de la Strasbourg au considerat că Republica Moldova a încălcat dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la libertate şi la siguranţă şi dreptul la respectarea vieţii private şi familiale.

Citeşte şi: Autorităţile americane au identificat rămăşiţele unei alte victime ale atentatelor din 9-11

În iulie 2016, ambasadorul Turciei la Chişinău a acuzat instituţiile şcolare Orizont, angajatorii celor cinci profesori, de legături cu mişcarea lui Gülen, considerat de Ankara drept organizatorul puciului eşuat din iulie 2016.

Directorul şcolii din Chişinău a fost arestat şi interogat în martie 2018 în legătură cu acuzaţiile de sprijinire a unor organizaţii teroriste, aminteşte CEDO.

Cei cinci profesori au depus, după o lună, cereri de azil, temându-se că vor fi ţinta represaliilor politice în Turcia din cauza opiniilor lor politice.

În septembrie 2018, şapte profesori – dintre care cinci reclamanţi se află în continuare în detenţie în Turcia – au fost arestaţi de serviciile secrete moldovean şi turc, apoi conduşi la aeroportul din Chişinău, unde îi aştepta o cursă specială care i-a transportat în Turcia.

Potrivit CEDO, familiilor le-a fost notificată decizia de extrădare, interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova şi respingere a cererilor de azil după ce profesorii au fost expulzaţi.

Citeşte şi: Au început operaţiunile de recuperare a vasului scufundat în Dunăre

Biroul pentru migraţii şi azil de la Chişinău şi-a motivat decizia prin faptul că turcii reprezentau o ameninţare pentru securitatea naţională, aşa cum rezulta dintr-o notă a serviciului secret moldovean.

Constatând că autorităţile de la Chişinău au ignorat garanţiile pe care dreptul intern şi internaţional le ofereau cetăţenilor turci, CEDO a condamnat Republica Moldova la plata a câte 25.000 de euro ca daune morale pentru fiecare dintre reclamanţi.

Decizia a fost adoptată în unanimitate de cei şapte judecători ai Curţii, printre care şi cel reprezentând Republica Moldova.

Tags: Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)Fethullah Gulenprofesorirepublica moldovaturcia
Categorii: Diaspora