X

Republica Moldova achiziționează cu sprijinul României un nou lot de autobuze școlare

Republica Moldova achiziționează cu sprijinul României un nou lot de autobuze școlare

40 de autobuze școlare au fost repartizate astăzi autorităților locale din Republica Moldova, autobuze care vor deservi 40 de instituții de învățământ din întreaga țară. Autobuzele sunt achiziționate din cei 100 de milioane de euro nerambursabili oferiți de către Guvernul României, dedicați mai multor domenii social-economice. Alte 29 de autobuze urmează să fie primite și repartizate la sfârșitul lunii octombrie.

Citeşte şi: Ucraina cere UE să facă presiune asupra Washingtonului – Stiripesurse.md

Lotul de autobuze a costat 78 de milioane de lei, dintre care 4 milioane de lei a fost contribuția Ministerului Educației, iar 74 de milioane – contribuția Guvernului României.

Republica Moldova achiziționează cu sprijinul României un nou lot de autobuze școlare

Este un moment mult așteptat de către noi, mulțumim Guvernului României și Ambasadorului României pentru implementarea acestui proiect. Aceste autobuze sunt esențiale pentru a putea oferi, inclusiv pentru copii din mediul rural, accesul la educație de calitate. Aceste autobuze o sa contribui la accesul copiilor la instituții de învățământ unde sunt cadre didactice bine pregătite, unde sunt condiții necesare de studiu, unde pot învăța o limbă străină și unde au ocazia de a participa la activități extracurriculare”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

București a avut mereu această deschidere de a ajuta Republica Moldova. Și în 2010 când au avut loc inundațiile, și apoi în crizele energetice, dar mai ales a investit mult în sistemul nostru educațional. 

Mobilitatea este foarte importantă. Trebuie să oferim șansa de o educație înaltă tuturor copiilor, indiferent unde nu s-ar afla ei, și iată că avem acest ajutor generos din partea Bucureștiului pe această dimensiune a educației”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Republica Moldova achiziționează cu sprijinul României un nou lot de autobuze școlare

Autoritățile de la București au înțeles foarte bine nevoile și necesitățile care există în Republica Moldova și de fiecare dată când au fost solicitate, au răspuns pozitiv. 

 Calitatea educației nu depinde doar de dascăli, depinde și de condiții de bază care trebuie să fie oferite copiilor, în toate regiunile Republicii Moldova. Prin acest lot de autobuze credem că contribuim foarte, foarte serios la îmbunătățirea calității în educație. Nu e pentru prima oară. Microbuze au mai fost oferite în 2014, în 2015, au fost programe de reabilitare a grădinițelor și școli”, a subliniat Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.

Autobuzele școlare au o capacitate de 16+1 locuri și respectă standardele europene, sunt dotate cu aer condiționat și treaptă de urcare și coborâre pentru copii.

Tags: autobuze școlarechisinauCristian-Leon ŢurcanuDan PerciunMinisterul Educației și Cercetării (MEC)Romania
Categorii: SocialȘtirile zilei