Republica Moldova agreează protocolul OSCE de la Bratislava privind Transnistria

Publicat:

Președintele în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a propus o formulă de compromis pentru protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, agreată de autoritățile Republica Moldova care sunt gata să semneze documentul respectiv, potrivit mediafax.

Chișinăul speră că protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava din luna octombrie va fi semnat în preajma Consiliului Ministerial al OSCE, care se va desfășura tot în capitala Slovaciei în perioada 5-6 decembrie, a declarat vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, citat de Radio Chișinău.


Citește și : Noul buget al OIAC a fost aprobat, în pofida eforturilor Rusiei

El a precizat că după ce Chișinăul și Tiraspolul nu au putut conveni în privința priorităților pe termen scurt, din cauza căruia nu a fost semnat protocolul, Franco Frattini a propus o formulă de compromis, agreată de autoritățile Republicii Moldova.

Alexandru Flenchea și-a exprimat speranța că documentul va putea fi semnat în ajunul sau după Consiliul Ministerial al OSCE.

„Formula de compromis a fost acceptată de Chișinău. Avem timp să semnăm acest protocol până atunci (Consiliul Ministerial al OSCE n.red.), sau, eventual, după. Având angajamentul Chișinăului de a semna protocolul, Tiraspolul are oportunitatea să se alăture acestui proiect”, a declarat oficialul.

El însă a evitat să spună în ce constă formula de compromis propusă de președintele OSCE Franco Frattini.

Experții își exprimă însă îngrijorarea că, mai ales în condițiile refuzului de a explica în ce constau aceste propuneri, Chișinăul ar putea face cedări în detrimentul intereselor Republicii Moldova.

Citește și :  La două zile după seismul din Albania, un bărbat a fost scos în viaţă de sub dărâmături

La runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, desfășurată la 9-10 octombrie, părțile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna protocolul. Potrivit Chișinăului, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt. Guvernul insistă pe libera circulație, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în limba română și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.