X

Republica Moldova agreează protocolul OSCE de la Bratislava privind Transnistria

Președintele în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a propus o formulă de compromis pentru protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, agreată de autoritățile Republica Moldova care sunt gata să semneze documentul respectiv, potrivit mediafax.

Chișinăul speră că protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava din luna octombrie va fi semnat în preajma Consiliului Ministerial al OSCE, care se va desfășura tot în capitala Slovaciei în perioada 5-6 decembrie, a declarat vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, citat de Radio Chișinău.

Citește și : Noul buget al OIAC a fost aprobat, în pofida eforturilor Rusiei

El a precizat că după ce Chișinăul și Tiraspolul nu au putut conveni în privința priorităților pe termen scurt, din cauza căruia nu a fost semnat protocolul, Franco Frattini a propus o formulă de compromis, agreată de autoritățile Republicii Moldova.

Alexandru Flenchea și-a exprimat speranța că documentul va putea fi semnat în ajunul sau după Consiliul Ministerial al OSCE.

„Formula de compromis a fost acceptată de Chișinău. Avem timp să semnăm acest protocol până atunci (Consiliul Ministerial al OSCE n.red.), sau, eventual, după. Având angajamentul Chișinăului de a semna protocolul, Tiraspolul are oportunitatea să se alăture acestui proiect”, a declarat oficialul.

El însă a evitat să spună în ce constă formula de compromis propusă de președintele OSCE Franco Frattini.

Experții își exprimă însă îngrijorarea că, mai ales în condițiile refuzului de a explica în ce constau aceste propuneri, Chișinăul ar putea face cedări în detrimentul intereselor Republicii Moldova.

Citește și :  La două zile după seismul din Albania, un bărbat a fost scos în viaţă de sub dărâmături

La runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava, desfășurată la 9-10 octombrie, părțile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna protocolul. Potrivit Chișinăului, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt. Guvernul insistă pe libera circulație, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în limba română și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale.

Tags: Alexandru FlencheabratislavaFranco FrattiniOSCErepublica moldova
Categorii: Diaspora