X

Republica Moldova/alegeri: Aproape 24.600 de moldoveni, aflaţi peste hotare, s-au înregistrat la Comisia electorală

Peste 24.500 de cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi peste hotare sau în Transnistria, s-au înregistrat electronic la Comisia Electorală Centrală (CEC), intenţionând să voteze la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 şi la referendumul republican consultativ privind reducerea numărului de deputaţi în parlament ce va avea loc concomitent, informează vineri Ziarul Naţional din Chişinău, scrie agerpres.

Potrivit preşedintele CEC, Alina Russu, cetăţenii înregistraţi se află în prezent în peste 1.200 de localităţi din afara Republicii Moldova.

Citește și : Trump anunță modificări în acordarea de vize H-1B

Cei mai mulţi dintre ei sunt moldoveni din Italia – 5.308, aceştia fiind urmaţi de cei din Marea Britanie – 3.553, din România – 2.991, din Germania – 2.228. De asemenea s-au înregistrat 1.756 de cetăţeni moldoveni aflaţi în prezent în SUA şi 1.014 în Canada.

În acelaşi timp, şi-au exprimat intenţia de a vota 577 de moldoveni aflaţi la ora actuală în Rusia, iar din Transnistria s-au înregistrat la CEC doar 105 de persoane cu drept de vot.

Alina Russu a declarat că mai sunt şi cereri de înregistrare prealabile depuse pe suport de hârtie la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova de peste hotare, iar listele vor fi trimise în scurt timp guvernului.

Executivul moldovean urmează să decidă până pe 19 ianuarie câte secţii de votare vor fi deschise peste hotare pentru alegerile parlamentarele din 24 februarie.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetăţenilor de pe lista electorală unde îşi au domiciliul stabil. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla pe teritoriul republicii, aceasta va putea să voteze conform adresei de domiciliu, potrivit publicaţiei citate.

Citește și : SUA pun la cale un summit pentru combaterea influenței Iranului în Orientul Mijlociu

Înregistrarea prealabilă – conform ziarului – permite stabilirea numărului aproximativ de alegători care vor vota peste hotare şi al alegătorilor din localităţile din stânga Nistrului în vederea facilitării deschiderii secţiilor de votare suplimentare şi stabilirii numărului buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de vot respective.

La alegerile prezidenţiale din 2016 guvernul moldovean a deschis 100 de secţii de vot peste hotarele Republicii Moldova.

Tags: Alina RussuCECmoldoveniNistrurusiaTransnistria
Categorii: Diaspora