X

Republica Moldova ar putea produce energie electrică pentru Ucraina

Republica Moldova ar putea produce energie electrică pentru Ucraina

Republica Moldova ar putea produce energie electrică pentru Ucraina în schimbul gazului furnizat de partea ucraineană, transmite Radio Moldova.

Citește și: Moldovenii sunt îndemnați să economisească energia electrică

Potrivit sursei citate, anunțul a fost făcut de  ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Potrivit lui, pe teritoriul țării noastre ar putea fi instalate centrale electrice care să genereze anual până la 500 de megawați, țara vecină urmând să plătească doar costurile de procesare.

El a explicat că Ucraina dispune de gaz pe care îl extrage, dar nu are unde să-l ardă, deoarece majoritatea capacităților sale de generare au fost distruse. Astfel, Republica Moldova ar putea produce curent electric folosind gazele ucrainene și să-l livreze în sistemul ucrainean, acoperind doar costurile de procesare și mentenanță a echipamentului.

Discuțiile informale pe această temă au început în aprilie între miniștrii energiei din Republica Moldova și Ucraina, însă informația a devenit cunoscută publicului după Trilaterala din 5 iulie a miniștrilor de externe de la Chișinău, Kiev și București.

Tags: energie electricăgaz naturalVictor Parlicov
Știrile zilei