X

Republica Moldova îşi menţine iniţiativa includerii pe agenda ONU a problemei retragerii trupelor străine de pe teritoriul său

Republica Moldova îşi menţine iniţiativa includerii pe agenda ONU a problemei privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul său, a confirmat marţi Ministerul de Externe de la Chişinău, după ce unele mass-media locale au informat că Republica Moldova şi-ar fi retras această solicitare, relatează agerpres .

Autorităţile moldovene au pledat în mod consecvent pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, aşa cum este stipulat în Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 şi în documentele relevante ale OSCE, în special în Declaraţia summitului OSCE de la Istanbul din noiembrie 1999, indică MAE moldovean.

Citește și : Raid aerian american în Somalia – peste 100 de combatanţi ai grupării islamiste al-Shabaab uciși

La sfârşitul lunii august, Republica Moldova a solicitat Naţiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruşi din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii Adunării Generale a ONU din septembrie. Ulterior, discutarea acestui subiect a fost amânată pentru luna octombrie.

Prezent la lucrările Adunării Generale, premierul moldovean Pavel Filip a lansat un apel către comunitatea internaţională să susţină includerea pe agenda sesiunii din toamnă a acestui for a unui punct suplimentar privind retragerea formaţiunilor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Tags: chisinauONUOSCEPavel Filiprepublica moldova
Categorii: Diaspora