Republica Moldova : Observatori din partea UE vor monitoriza Marea Adunare Centenară de la Chişinău

Publicat:

Organizatorii Marii Adunări Centenare, care urmează să celebreze 100 de ani de la Marea Unire, programată pentru duminică la Chişinău, au anunţat vineri că au invitat observatori din partea UE să monitorizeze modul de desfăşurare a manifestaţiei, relatează Radio Chişinău, conform agerpres.

În acest fel, ei apreciază că evenimentul va fi un adevărat test de democraţie pentru Republica Moldova.


Citește și : SUA : Donald Trump a promulgat legea de finanţare a statului federal

Peste 100.000 de oameni – între care reprezentanţi ai celor aproximativ 130 de primării, 20 de şcoli şi licee care au semnat Declaraţia simbolică de Unire cu România – sunt aşteptaţi să participe la această manifestaţie ocazionată de împlinirea a 100 de ani de când Basarabia a decis, la 27 martie 1918, prin votul membrilor reprezentanţi din Sfatul Ţării, reunirea cu România.

Decizia organizatorilor de a invita observatori UE intervine în contextul în care preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a insinuat într-o postare joi pe pagina sa de Facebook că la evenimentul din 25 martie ar putea avea loc “provocări şi violenţe”.

“Există mai multe semnale că această adunare unionistă ar putea avea un caracter nu doar provocator, ci şi violent. […] Vă îndemn să nu coparticipaţi la evenimente care comportă riscuri şi care reprezintă o pată ruşinoasă pe obrazul Patriei noastre, Republica Moldova. Atenţionez şi organele de forţă să-şi facă responsabil datoria şi să împiedice orice escaladare a spiritelor stradale’, scrie Dodon, aflat în aceste zile într-o vizită la Muntele Athos.

Dodon lansează şi un apel către susţinătorii săi, îndemnându-i “să nu contraprotesteze”, dar de fapt nu face decât să incite spiritele şi să adâncească diviziunea identitară ce caracterizează actuala societate de peste Prut, potrivit observatorilor de la Chişinău.

În acelaşi mesaj, Igor Dodon a anunţat crearea unei “platforme de rezistenţă”, menită să reunească moldovenii care nu împărtăşesc ideea reunificării cu România. Anterior, el anunţase crearea unui aşa-zis “Front Naţional” pentru cazul în care “situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie”.

În acest context, organizatorii asigură că evenimentul va fi absolut paşnic şi remarcă faptul că oamenilor li se inoculează teama că ar putea avea loc provocări.

Liderul Mişcării Civice ‘Tinerii Moldovei’, Anatol Ursu, menţionează în acest sens: ‘În sate, foarte mulţi mă întreabă ce se va întâmpla pe 25 martie. Dacă nu vom fi atacaţi. Astăzi (vineri) m-a sunat cineva din Municipiul Chişinău şi mi-a zis că se teme să nu fie cumva o baie de sânge, că noi trebuie să vorbim nu doar cu poliţia, ci şi cu armata, pentru a interveni în caz de nevoie. Nici nu ştiam cum să reacţionez. Lumea este la propriu intimidată şi speriată… Va fi o manifestaţie absolut paşnică, va fi o sărbătoare’, a ţinut să asigure Anatol Ursu, citat de Radio Chişinău.

De asemenea, primarul satului Puhoi, raionul Ialoveni, Petru Frunze, îi îndeamă pe oameni să nu le fie frică. “Îi îndemn pe toţi cei care au semnat declaraţii de Unire să se mobilizeze … să fim o voce. Să înţeleagă autorităţile de pe ambele maluri ale Prutului că poporul îşi doreşte Unirea. Manifestaţia va fi una paşnică. Va fi o sărbătoare şi consideram că şi primul pas spre Marea Unire’, a subliniat Petru Frunze.

Din România la eveniment sunt aşteptaţi reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, liderul Partidului Liberal, Ludovic Orban, senatorul Titus Corlăţean, Constantin Codreanu, deputat din partea Partidului Mişcarea Populară în Parlamentul României şi prim-vicepreşedinte al Partidului Unităţii Naţionale, sunt doar câţiva dintre oficialii care şi-au anunţat participarea la manifestaţia de la Chişinău.

Liderii politici aflaţi la putere în Republica Moldova nu au dat curs invitaţiei de a lua parte la această Adunare din centrul Chişinăului. La nivel oficial, pe 27 martie nu va fi organizată nicio acţiune, iar Partidul Socialiştilor (prorus) a cerut instituţiilor de forţă să oprească pătrunderea în Republica Moldova a ceea ce a numit “provocatori din statul vecin”, potrivit Radio Chişinău.

O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, din care vor face parte deputaţi de la guvernare şi din opoziţie, condusă de şeful legislativului, Andrian Candu, şi o alta din partea guvernului, vor participa însă la 27 martie la şedinţa solemnă organizată de cele două camere reunite ale Parlamentului României.

Citește și : Afganistan : Atentat cu maşină-capcană în oraşul Lashkar Gah. Cel puţin 20 de morţi

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.