X

Republica Moldova: Premierul Pavel Filip pledează pentru accelerarea construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a pledat joi pentru accelerarea construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău, în cadrul întrevederii cu ministrul român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi cu directorul general al Companiei Transgaz România, Ion Sterian, cu ocazia finalizării tranzacţiei de preluare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz de către Eurotransgaz Moldova – subsidiara Companiei Transgaz România, informează un comunicat al executivului de la Chişinău transmis agerpres.

Cu ocazia vizitei înalţilor demnitari români la Chişinău a fost semnat certificatul de finalizare pentru tranzacţia de vânzare-cumpărare a Vestmoldtransgaz, având în vedere că toate condiţiile contractului au fost îndeplinite.

Citește și : Cel puțin 4 persoane au murit, inclusiv atacatorul, după un incident armat într-o bancă din statul american Ohio

Potrivit comunicatului, după semnare, în bugetul de stat al Republicii Moldova vor intra 180 milioane de lei, suma rezultată în urma tranzacţiei.

Premierul Pavel Filip a mulţumit echipelor de la Eurotransgaz şi Transgaz România pentru eforturile depuse şi a asigurat conducerea Transgaz de întregul sprijin al guvernului Republicii Moldova pentru lansarea cât mai rapidă a procedurilor de licitaţie, de achiziţie şi de construcţie a gazoductul Ungheni-Chişinău. Compania Transgaz urmează să investească în acest scop circa 93 milioane de euro.

‘Construcţia acestui gazoduct va crea o alternativă reală de aprovizionare a pieţei interne cu gaze naturale şi va consolida securitatea energetică a tării, apropiindu-ne tot mai mult de sistemul european’, a subliniat şeful guvernului moldovean.

Citește și : CUTREMUR de 7,8 în largul insulelor Fiji (USGS)

Contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz de către compania românească Transgaz a fost semnat la 28 martie. Conducta Ungheni-Chişinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova.

Tags: gazoductPavel FilipRomaniaTransgazUngheni-ChişinăuVestmoldtransgaz
Categorii: Diaspora