X

Republica Moldova primeşte donaţii de 695 de milioane de euro

Mai mulţi donatori europeni şi internaţionali au convenit marţi să ofere Republicii Moldova ajutoare în valoare de 695 de milioane de euro, transmite Reuters. Ţara este cea mai săracă din Europa şi a primit până acum peste 100.000 de refugiaţi ucraineni, potrivit agerpres.  

După conferinţa de la Berlin a donatorilor, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat că ţara sa va ajuta Republica Moldova să scape de dependenţa de importurile din Rusia în domeniul energetic. “Am convenit să sprijinim Moldova cu împrumuturi, sprijin pentru buget şi alte tipuri de asistenţă financiară”, a spus ea la conferinţa de presă comună cu omologii săi din România şi Franţa.

Citește și : Macron refuză din nou o dezbatere televizată cu contracandidaţii săi la prezidenţiale

Tot la evenimentul dedicat creării Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că guvernul României pregăteşte un pachet de asistenţă financiară nerambursabilă de 10 milioane de dolari.

La mai puţin de trei milioane de cetăţeni moldoveni, numărul de refugiaţi din Ucraina per capita este cel mai ridicat din Europa. La fel ca Ucraina, Republica Moldova este o fostă republică sovietică şi are o parte din teritoriu ocupată de separatişti susţinuţi de Rusia.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, le-a cerut donatorilor sprijinul pentru diversificarea surselor de energie, ţara fiind în prezent dependentă de livrările de gaze naturale ale companiei ruse Gazprom. Pentru independenţa energetică, ar fi nevoie de interconectarea cu Uniunea Europeană, prin România.

Ea a arătat că de la începutul invaziei ruse în Ucraina în Republica Moldova au ajuns 400.000 de refugiaţi ucraineni, dintre care 100.000 nu au trecut mai departe. “Aproape jumătate din ei sunt copii, acestea sunt categorii de populaţie vulnerabile”, a precizat ea.

Citește și : Cancelariile europene SE SCUTURĂ de spioni: Peste 120 de diplomaţi ruşi expulzaţi în doar 48 de ore!

Gavriliţa a mai cerut Uniunii Europene să elimine obstacolele din calea exporturilor alimentare moldoveneşti, observând că înainte de război Ucraina, Rusia şi Belarus aveau o pondere de 15% în comerţul exterior al Republicii Moldova.

“Moldova este cea mai vulnerabilă dintre vecinii Ucrainei. Astăzi, Moldova are nevoie de prieteni buni şi de parteneri de încredere”, a conchis şefa guvernului de la Chişinău.

Tags: Annalena Baerbockberlinrepublica moldovarusia
Categorii: Diaspora