Republica Moldova se bazează pe Bulgaria pentru securitatea aprovizionării cu energie

Publicat:

Republica Moldova se bazează pe Bulgaria pentru securitatea aprovizionării cu energie

În cadrul discuţiei cu omologul său bulgar Vladimir Malinov, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că Republica Moldova se bazează pe Bulgaria pentru a-şi asigura surse de aprovizionarea cu gaze alternative, în urma potenţialei suspendări a livrărilor ruseşti de gaze naturale pe teritoriul ucrainean, a declarat Ministerul Energiei bulgar într-un comunicat de presă, scrie jurnal.md.

Cele două părţi au discutat despre rolul cheie al conceptului de Coridor Vertical de Gaze pentru Europa de Sud-Est. Oficialii au convenit că implementarea în cel mai scurt timp posibil a proiectelor de creştere a capacităţilor de transport între Grecia şi Bulgaria şi între Bulgaria şi România este crucială pentru securitatea energetică a regiunii, scrie BTA și Agerpres.


Malinov a subliniat că Bulgaria va continua să sprijine Republica Moldova şi Ucraina în furnizarea de energie la preţuri accesibile şi sigure.

“Diversificarea aprovizionării cu gaze şi reducerea dependenţei de Rusia continuă să fie prioritatea noastră comună”, a adăugat el.

Citește și: Bulgaria a ridicat ‘cortina’: ‘Ajutorul pentru Ucraina nu este gratuit!’

În opinia sa, Republica Moldova se poate baza pe livrări alternative de la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Grecia şi Turcia, pentru care Bulgaria are capacităţi rezervate.

“Prin traseul Coridorului Vertical de Gaze, prin reţeaua bulgară de transport a gazului bine dezvoltată, va fi asigurat accesul la GNL din surse sigure pentru Europa de Sud-Est”, a subliniat Malinov.

Cei doi miniştri au convenit ca firma bulgară de stat de gaze Bulgargaz şi Moldovan SA Energocom să coopereze pentru a încheia acorduri specifice privind asigurarea aprovizionării pentru Republica Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Judecătoarea Marina Rusu: Dubiile Pre-Vetting sunt ca expresia ‘de a căuta nod în papură’

VIDEO - Judecătoarea Marina Rusu: Dubiile Pre-Vetting sunt ca expresia 'de a căuta nod în papură' Judecătoarea Marina Rusu a fost audiată repetat de Comsia...

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare hidrologică de Cod galben. Intervalul...

Sergiu Stratan, noul vicepreședinte interimar la Judecătoria Chișinău

Sergiu Stratan, noul vicepreședinte interimar la Judecătoria Chișinău Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-au desemnat astăzi pe Sergiu Stratan pentru exercitarea interimatului de vicepreședinte...

Programul Național ‘Satul European’: Peste 7000 de locuitori din două sate din nordul țării au acces la apă potabilă

Programul Național 'Satul European': Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi au acces la apă potabilă Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.