Republica Moldova va primi un al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian în 2025

Publicat:

Republica Moldova va primi un al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian în 2025

Al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian va ajunge în Republica Moldova în anul 2025, sistemul fiind acum în proces de asamblare, a anunţat marţi ministrul apărării moldovean, Anatolie Nosatîi, subliniind că acest al doilea radar care va ajunge în Republica Moldova va fi unul complementar sistemului actual de monitorizare a spaţiului aerian şi va asigura detectarea unor eventuale pericole, potrivit Radio Chişinău şi IPN.

Citeşte şi: Biden promite noi măsuri pentru apărarea aeriană a Ucrainei – Stiripesurse.md


Republica Moldova achiziţionează cel de-al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, graţie programului Instrumentul European pentru Pace, a afirmat ministrul Nosatîi într-o intervenţie radiofonică.

“Cu suportul partenerilor avem succese noi în domeniul apărării spaţiului aerian la capitolul radiolocaţii, ceea ce ne va permite să avem o înştiinţare mai bună, permanentă, privind ameninţările asupra spaţiului aerian”, a subliniat Nosatîi la Radio Moldova.

Republica Moldova va primi un al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian în 2025

” Toată tehnica care vine pentru dotarea Armatei Naţionale este tehnică nouă. Dacă ne referim concret la acest radar, el este în proces de producere, componentele lui abia se asamblează acum. Este o procedură tehnică, deloc simplă. Noi am luat măsuri privind urgentarea acestui proces, având în vedere cererea mare pentru aceste radare, nu doar din partea Republicii Moldova, dar şi a altor ţări”, a mai adăugat el.

La 20 decembrie, armata Republicii Moldova a primit din Franţa un radar Ground Master (GM) 200 de monitorizare a spaţiului aerian. Potrivit autorităţilor, valoarea echipamentului de monitorizare a costat aproximativ 14 milioane de euro.

După declanşarea invaziei ruse în Ucraina, mai multe fragmente de rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, spaţiul său aerian a fost survolat de rachete lansate de Rusia împotriva Ucrainei, amintesc media de peste Prut. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile

Netflix continuă să-și crească numărul de abonați și veniturile Numărul abonaților Netflix a crescut cu 16,5% de la an la an în ultimul trimestru, încă...

Trei hackeri pro-ruşi, arestaţi în Spania din cauza atacurilor cibernetice în scopuri teroriste

Trei hackeri pro-ruşi, arestaţi în Spania din cauza atacurilor cibernetice în scopuri teroriste Trei hackeri pro-ruşi au fost arestaţi pentru presupuse atacuri cibernetice împotriva Spaniei...

Un bătrân din Ungheni a dispărut fără urmă. Rudele și Poliția cer ajutor

Un bătrân din Ungheni a dispărut fără urmă. Rudele și Poliția cer ajutor Inspectoratul de Poliție Ungheni cât și mai mulți locuitori din municipiul Ungheni...

Ucraina a lansat un nou timbru poştal pentru a-şi susţine sportivii olimpici

Ucraina a lansat un nou timbru poştal pentru a-şi susţine sportivii olimpici Ucraina a lansat un nou timbru poştal pentru a-şi susţine sportivii olimpici, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.