Republica Moldova va rămâne fără banii din Rusia

Publicat:

Republica Moldova va rămâne fără banii din Rusia

Piața valutară a republicii o completează refugiații ucraineni

Moldovenii au început să primească mai puțini bani de la rudele care lucrează în Rusia. Potrivit ultimelor date publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, în 2023 scăderea a fost de aproape 70%. După cum a afirmat Viaceslav Ioniță, economist la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS), Viitorul, “epoca de aur” a transferurilor de bani în Republica Moldova se apropie de sfârșit, scrie NEZAVISIMAIA GAZETA, potrivit stiripesurse.ro.

În cadrul emisiunii sale săptămânale de pe rețelele de socializare, expertul a afirmat că “transferurile din străinătate constituie cel mai important factor care influențează piața valutară”. El a precizat: “Din păcate, ‘epoca de aur’ a transferurilor în Republica Moldova se apropie de sfârșit. Ele nu mai joacă rolul pe care-l jucau odinioară, nu mai determină creșterea și dezvoltarea țării și, în același timp, nu pot fi înlocuite de investiții sau creștere economică”.


Citeşte şi: Cum văd rușii alegerile care le bat la uşă: ‘Dacă nu Putin, atunci cine?’ – Stiripesurse.md

Viaceslav Ioniță a amintit că în 2022, transferurile au fost de 1,749 miliarde de dolari, iar în 2023 au scăzut până la 1,628 miliarde de dolari, sau cu 121 milioane de dolari.

“În 2007, transferurile monetare au ajuns la 27,7% din PIB. În 2023, numai 9,5% – minimul istoric în 25 de ani. Transferurile vor avea o tendință de scădere și în 2024. Acest lucru trebuie să îngrijoreze guvernul. Transferurile monetare deja nu mai sunt ceea ce erau înainte și, dacă nu vom avea încă un factor de stabilitate economică, vom avea probleme”, este de părere analistul.

Republica Moldova va rămâne fără banii din Rusia

Potrivit afirmațiilor acestuia, în 2023 pe piață s-a înregistrat un fenomen fără precedent: “Transferurile s-au redus, iar vânzarea netă de valută de către populație a crescut. În 2022 moldovenii au primit de peste hotare 1,749 miliarde de dolari, iar în 2023 – 1,628 miliarde de dolari. Și au vândut 2,47 miliarde de dolari și, respectiv, 2,85 miliarde de dolari. Dacă în 2022 diferența a fost de 700 de milioane de dolari, în 2023 diferența a fost de 1,22 miliarde de dolari. De unde această diferență? Am o singură explicație și ea se referă la cetățenii Ucrainei, la refugiați și de asemenea la cei care vin în Moldova pentru o perioadă scurtă la odihnă. Nu mai puțin de 400 de milioane – aceștia sunt banii intrați pe piață de la cetățenii Ucrainei”.

“În 2023 piața valutară a fost puternic influențată de oferta mare de valută, inclusiv din partea cetățenilor Ucrainei care au făcut vânzări mari de dolari și euro”, a conchis expertul moldovean. Mass-media de la Chișinău scrie că în noiembrie anul trecut moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă 153,16 milioane de dolari, iar această sumă nu s-a schimbat comparativ cu luna octombrie.

Rolul transferurilor monetare depinde de finanțarea consumului. Faptul că aceste transferuri nu au contribuit la creșterea investițiilor, nu s-au transformat direct în investiții, reprezintă o situație absolut normală, întrucât principalii factori care au determinat emigrarea și, respectiv, creșterea transferurilor monetare, au avut un caracter socio-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reușit să acopere acest consum din surse interne, remarcă experții moldoveni. În mod corespunzător, transferurile în bani în mod logic compensează lipsa veniturilor la nivel local.

Republica Moldova va rămâne fără banii din Rusia

Potrivit datelor Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237.000 de familii din Republica Moldova primesc bani de la rude care muncesc peste hotare, și aproape jumătate dintre ele depind complet de transferuri. În prezent peste hotare trăiește aproximativ 1 milion de cetățeni moldoveni. Jumătate dintre aceștia, conform diferitelor date, mai lucrează încă în Rusia. Și reușesc să-și transfere veniturile familiilor lor – cu autobuzul, care are nevoie de trei zile pentru a ajunge de la Moscova la Chișinău peste patru frontiere de stat, prin transfer prin intermediul “Zolotaia korona”, care convertește rublele în lei, ceea ce este de înțeles că nu la cursul Băncii Centrale a Rusiei. Și mai aduc banii și singuri – cu avionul prin Erevan la Chișinău. În ultima vreme Rusia a simplificat obținerea cetățeniei pentru locuitorii țărilor membre CSI, între care deocamdată se numără încă și Moldova. Însă primul ministru Republicii Moldova, Dorin Recean, i-a sfătuit pe moldoveni să nu-și ia pașaport rusesc. Se înțelege de ce: în ultima vreme, când avioanele nu zboară de la Chișinău la Moscova, trenurile nu circulă, moldovenii au început să ia o hotărâre în favoarea obținerii unui permis de ședere în Federația Rusă. Pentru aceasta ei trebuie să lucreze în Rusia 90 de zile.

Judecând după faptul că prețurile în Republica Moldova cresc – de la alimente la produsele industriale -, iar în republică nu apar noi locuri de muncă, se poate presupune că moldovenii vor continua să plece peste hotare pentru a câștiga bani, sau de tot. Fostul bașcan al Autonomiei găgăuze, fondatoare a Asociației “Platforma Moldova”, Irina Vlah, atrăgea recent atenția asupra faptului că în ultimii doi ani (perioada de când se află la putere președintele Maia Sandu) din Republica Moldova au plecat 100.000 de persoane. Pentru o republică cu puțin peste trei milioane de alegători, este o cifră importantă.

Între timp, experții de la Universitatea ASEM au calculat că pentru un trai decent în Republica Moldova, o familie de patru persoane are nevoie lunar de 35.000 de lei (1 leu moldovenesc – 0,056 dolari).

Republica Moldova va rămâne fără banii din Rusia

Realitatea este totuși departe de aceste cifre, întrucât peste 180.000 de cetățeni ai Republicii Moldova primesc un salariu minim de 4.000 de lei pe lună, iar în 2024 salariul lor va fi cu o mie mai mare, notează tv8.

“Cinci mii de lei vor ajunge probabil unei persoane numai pentru hrană, dacă se va hrăni relativ modest”. Mulți spun că pentru un trai decent unei persoane din Moldova îi trebuie cel puțin 10 mii de lei pe lună. “Cel puțin 10.000 de lei”, concluzionează jurnaliștii de la Chișinău.

În ciuda faptului că salariul minim pe economie a crescut în ultimii ani, experții economici nu prognozează schimbări serioase în acest sens, cu atât mai mult cu cât anul acesta deficitul bugetar depășește 15 miliarde de lei.

“Pentru a-l acoperi autoritățile trebuie să găsească o soluție în cursul anului 2024. Pentru îmbunătățirea situației trebuie atrase investiții străine în Moldova, trebuie create noi locuri de muncă care vor asigura o creștere economică stabilă în Republica Moldova”, a explicat Viaceslav Ioniță, expert pentru politică economică.

Republica Moldova va rămâne fără banii din Rusia

Starea economiei este influențată, de asemenea, de exportul țării. “În Republica Moldova exportul este slab dezvoltate. Țara nu este prea competitivă la nivel internațional. Ea a avut o dependență puternică de Federația Rusă, care nu mai este acum. În 1997, aproximativ 58% din exportul moldovenesci a mers în Federația Rusă. Dacă luăm în calcul și țările Comunității Statelor Independente (CSI), Republica Moldova era practic integrată din punct de vedere al exportului doar în CSI. La acea vreme, ponderea României era de 6,7%. Apoi aceasta a crescut permanent și stabil, iar astăzi România este principalul partener comercial al Republicii Moldova”, a declarat Viaceslav Ioniță.

După cum a afirmat expertul, anul acesta au fost stabilite două recorduri ale exportului moldovenesc. România are cea mai mare pondere în exportul de produse moldovenești din întreaga istorie a Republicii Moldovei – 32,9% sau 1/3. Iar în Rusia s-a livrat 3,5% – cea mai mică cotă din întreaga istorie a Republicii Moldova.

“Practic, Federația Rusă a dispărut ca țară de destinație pentru mărfurile moldovenești. Exportul  către România este astăzi de zece ori mai mare decât către Federația Rusă. În 1997 exportul moldovenesc către Rusia era de 8 ori mai mare decât către România. Dar situația s-a schimbat”, a spus expertul. El a remarcat, de asemenea, scăderea considerabilă a exportului din Transnistria către Federația Rusă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni

Bătută și sechestrată la o stână. Coșmarul unei femei din Briceni O femeie a ajuns la spital, după ce a fost bătută crunt și...

Atenție! Avem resurse de apă limitate

Atenție! Avem resurse de apă limitate Resursele de apă ale Republicii Moldova sunt limitate, avertizează vicedirectorul Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu. Citește și: Patru vameși au...

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat

Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul gajării ilegale a parterului Spitalului...

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție

Patru vameși au fost reținuți de CNA pentru corupție Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), într-un dosar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.