Republicanii îl dau în judecată pe guvernatorul Californiei

Publicat:

Trei entităţi republicane l-au acţionat în justiţie pe guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, în legătură cu decizia acestuia de a trimite prin poştă buletine de vot celor 20,6 milioane de alegători din stat, la alegerile prezidenţiale din noiembrie, relatează luni dpa, potrivit agerpres.

“Planul său radical (al guvernatorului) este reţeta pentru un dezastru, pentru că ar crea noi oportunităţi de fraudă şi ar distruge încrederea pe care merită să o aibă californienii în alegerile lor”, a transmis duminică pe Twitter Ronna McDaniel, preşedinta Comitetului naţional republican (forul de conducere al Partidului Republican), una dintre cele trei entităţi care au lansat acţiunea, alături de Comitetul naţional republican pentru Congres (care se ocupă de alegerea reprezentanţilor partidului în Camera reprezentanţilor) şi de filiala locală a Partidului Republican.


Citeşte şi: Cehia îşi redeschide cafenelele, hotelurile, barurile, restaurantele şi piscinele

Prin ordinul executiv al lui Newsom din 8 mai, California a devenit primul stat din SUA care urmează să treacă temporar la vot exclusiv prin corespondenţă, în contextul pandemiei de COVID-19.

Iniţiatorii acţiunii îl acuză pe guvernator de “confiscare flagrantă a puterii”, care riscă să “încalce dreptul la vot al cetăţenilor”.

Reclamaţiile lor se fac ecoul afirmaţiilor făcute de preşedintele Donald Trump, care a calificat votul prin corespondenţă drept “periculos” şi fraudulos şi a ameninţat cu blocarea fondurilor federale către unele state care au indicat că au în vedere adoptarea acestei proceduri.

Responsabilii californieni au invocat ca argument în favoarea votului prin corespondenţă grija faţă de sănătatea a milioane de oameni care ar urma să meargă la urne într-un context în care riscul de infectare probabil se va menţine.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Noua Zeelandă

“Extinderea votului prin poştă în timpul unei pandemii nu este o chestiune partizană, este un imperativ moral pentru protejarea dreptului la vot şi a siguranţei publice”, a reacţionat duminică seara secretarul de stat californian Alex Padilla.

“Această acţiune în justiţie face parte din campania lui Trump de denigrare a votului prin poştă. Nu vom permite exploatarea virusului pentru suprimarea votului”, a scris Padilla pe Twitter. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.