Republicanii lui Trump îşi menţin majoritatea în Senatul american

Publicat:

Republicanii au păstrat un loc în Senat, iar Tom Tillis a fost reales marţi în Carolina de Nord, un obstacol pentru democraţii lui Joe Biden care văd astfel cum se diminuează şansele obţinerii majorităţii în camera superioară a Congresului american, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Tocmai l-am sunat pe senatorul Tillis pentru a-l felicita”, a scris pe Twitter Cal Cunningham, adversarul său democrat învins, chiar înainte ca rezultatele finale să fie anunţate.


Citeşte şi: Turcia se bagă şi ea într-o misiune de monitorizare a păcii din Nagorno-Karabah

Republicanii au acum 49 de locuri, faţă de 48 cât au democraţii în Senatul american care are 100 de locuri.

Trei mandate sunt încă nedecise: unul în Alaska, unde senatorul actual este în frunte, conform rezultatelor provizorii, şi două în statul conservator Georgia, pentru care vor avea loc alegeri pe 5 ianuarie.

Va trebui ca democraţii să câştige ultimele două locuri pentru a-i ajunge din urmă pe republicani. Dacă se va confirma acest scenariu, votul viitoarei vicepreşedinte Kamala Harris este cel care va fi decisiv în cazul unei egalităţi de 50-50.

Citeşte şi: Democraţii americani îşi păstrează o majoritate fragilă în Camera Reprezentanţilor

Nicio lege nu poate fi adoptată fără votul Senatului, care are şi prerogativa de a aproba numirile prezidenţiale: membrii executivului, ambasadorii şi judecătorii, în special cei din Curtea Supremă.

Dacă Senatul rămâne majoritar republican, Joe Biden, care a petrecut 36 de ani în această cameră, va trebui să recurgă la talentele sale de comunicator şi negociator. Marţi, preşedintele ales s-a declarat însă convins că poate aduna un număr suficient de senatori din tabăra opusă. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici Liderul belarus Alexandr Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran...

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă Finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie...

Guvernul Recean promite ‘să aducă’ Europa în toată ţara

Guvernul Recean promite 'să aducă' Europa în toată ţara Aflat într-o vizită de lucru în raionul Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat două proiecte implementate...

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament Parlamentul găzduiește, în aceste zile, o expoziție tematică dedicată celor 75 de ani de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.