RescEU: Comisia Europeană face o rezervă strategică de echipamente medicale

Publicat:

Comisia Europeană a decis joi să creeze o rezervă strategică rescEU de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele şi măştile de protecţie, pentru a ajuta ţările UE în contextul pandemiei de COVID-19, informează executivul european într-un comunicat, preluat de agerpres.

“Prin instituirea primei rezerve comune europene de echipamente medicale de urgenţă, transpunem în practică solidaritatea UE, în beneficiul tuturor statelor membre şi al tuturor cetăţenilor noştri. Sprijinul reciproc este singura cale de urmat”, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Citește și: Ambasadele și consulatele SUA suspendă acordarea vizelor

Rezerva va include echipamente medicale precum: echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoarele; echipamente individuale de protecţie, cum ar fi măştile reutilizabile; vaccinuri şi tratamente; materiale de laborator.

“UE ia măsuri pentru a le furniza statelor membre mai multe echipamente. Instituim o rezervă rescEU pentru a obţine rapid materialele necesare pentru combaterea coronavirusului. Aceasta va fi utilizată pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu o penurie de echipamente necesare pentru tratarea pacienţilor infectaţi, pentru a proteja lucrătorii din domeniul sănătăţii şi pentru a contribui la încetinirea răspândirii virusului. Intenţionăm să trecem de îndată la acţiune”, a declarat la rândul său comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Rezerva va fi găzduită de unul sau mai multe state membre. Statul gazdă va fi responsabil cu achiziţionarea echipamentelor.
Comisia va finanţa 90 % din rezervă. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă va gestiona distribuţia echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Bugetul UE iniţial al rezervei este de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro fac obiectul aprobării de către autorităţile bugetare.

În plus, în conformitate cu Acordul privind achiziţiile publice comune, statele membre sunt în curs de achiziţionare a echipamentelor de protecţie individuală, a ventilatoarelor pentru respiraţie asistată şi a articolelor necesare pentru testele de depistare a coronavirusului. Această abordare coordonată le conferă statelor membre o poziţie puternică atunci când negociază cu industria în ceea ce priveşte disponibilitatea şi preţul produselor medicale.

Măsura va intra în vigoare vineri, 20 martie. Începând de la această dată, un stat membru care doreşte să găzduiască rezervele rescEU poate solicita un grant direct din partea Comisiei Europene. Grantul direct acoperă 90% din costurile rezervei, în timp ce restul de 10 % sunt suportate de statul membru.

Citește și: Coronavirusul a ajuns și-n Congresul american

rescEU face parte din mecanismul de protecţie civilă al UE, care consolidează cooperarea dintre statele participante în domeniul protecţiei civile, în vederea îmbunătăţirii prevenirii dezastrelor, pregătirii în vederea acestora şi răspunsului la acestea. Propunerea actualizează rezerva de active a mecanismului de protecţie civilă al UE rescEU, care include deja avioane şi elicoptere pentru stingerea incendiilor. Prin intermediul mecanismului, Comisia Europeană joacă un rol-cheie în coordonarea răspunsului la dezastre în Europa şi dincolo de graniţele acesteia.

Atunci când amploarea unei situaţii de urgenţă depăşeşte capacităţile de răspuns ale unei ţări, aceasta poate solicita asistenţă prin intermediul mecanismului.

În momentul de faţă, la mecanism participă toate statele membre ale UE, precum şi Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Turcia. De la crearea sa în 2001, mecanismul de protecţie civilă al UE a răspuns la peste 330 de cereri de asistenţă pe teritoriul UE şi în afara acesteia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.