X

Restaurante şi hoteluri din Lituania au scos mese şi paturi în pieţe publice în semn de protest

Numeroase restaurante şi hoteluri din Lituania au scos marţi mese şi paturi în pieţe publice şi au cerut guvernului să ajute mai mult acest sector lovit puternic de pandemia de coronavirus, relatează AFP, scrie agerpres.   

Meniurile tradiţionale au fost înlocuite de panouri care anunţau ‘Cina cea de taină’, o aluzie la ultima cină a lui Iisus, iar mesele au fost acoperite cu feţe de masă negre. La picioarele paturilor instalate în faţa sediului guvernului din capitala Vilnius au fost depuse coroane funerare.

Citește și : România cotizează mai mulţi bani din PIB la NATO decât Franţa

“Întregul sector – restaurantele, barurile şi în special hotelurile – trece printr-o perioadă foarte dificilă şi avem nevoie de un sprijin mai mare din partea guvernului”, a declarat pentru AFP Juozas Vainora, angajat al unui hotel.

Potrivit lui Vincent Degeorge, proprietarul unei cafenele franceze, “restaurantele, turismul sunt pe cale să moară, totul va da faliment”. “Nu pot să mor fără să mă lupt”, a insistat el.

Evalda Siskauskiene, directoarea unei asociaţii a hotelierilor şi proprietarilor de restaurante, a afirmat că acest sector a pierdut în ansamblu peste 300 de milioane de euro în Lituania din cauza pandemiei şi că există riscul să apară un val de falimente dacă guvernul nu va spori subvenţiile.

“Am ajuns la fundul sacului şi nu mai putem să supravieţuim. Sprijinul din partea statului este ridicol”, a declarat ea.

Ministerul Economiei a estimat ajutorul public acordat în acest an la cinci milioane de euro şi s-a angajat să crească plăţile în curând.

Citește și : Novaia Gazeta cere autorităţilor ruse o anchetă după atacul chimic de la sediul său

Lituania, o ţară din zona euro care numără 2,8 milioane de locuitori, a impus un al doilea lockdown parţial în noiembrie, ceea ce înseamnă că de peste patru luni barurile şi restaurantele nu pot oferi decât mâncare la pachet.

Numărul turiştilor străini din Lituania a scăzut cu 73% anul trecut comparativ cu 2019, conform datelor oficiale.

Tags: coronavirushotelLituaniarestauranteVilnius
Categorii: Diaspora