Reţea de agenţi ruşi condusă de o fostă gardă de corp a ex-preşedintelui prorus Ianukovici, destructurată în Ucraina

Publicat:

Reţea de agenţi ruşi condusă de o fostă gardă de corp a ex-preşedintelui prorus Ianukovici, destructurată în Ucraina

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri destructurarea unei presupuse reţele de agenţi ruşi care strângeau informaţii despre serviciile de securitate şi personalităţi publice din Ucraina şi care era condusă de o fostă gardă de corp a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici. Acesta a fugit la Moscova în iarna anului 2014 pe fondul protestelor proeuropene fără precedent împotriva regimului său, relatează EFE şi Unian.

Principalul agent în cadrul acestei reţele era Dmitro Ivanţov (48 de ani), fostul şef al securităţii lui Ianukovici şi care l-a însoţit în timpul “evacuării” acestuia în Rusia în 2014, a precizat SBU într-un comunicat, în care afirmă că acesta fusese recrutat de serviciile de informaţii ruseşti pe când se afla încă în serviciul fostului preşedinte, potrivit stiripesurse.


Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Potrivit materialelor din dosar, citate de Unian, Ivanţov – fostul şef unei unităţi din cadrul Direcţiei pentru protecţia şi paza de stat din Ucraina (UGO) – ar fi fost racolat de către Igor Egorov, angajat al Departamentului de operaţiuni de contrainformaţii al Serviciului I al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei).

După ocuparea şi anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Ivanţov şi-a încălcat jurământul, a acceptat cetăţenia rusă şi s-a alăturat FSB, afirmă SBU. Ancheta preliminară a stabilit că acesta a continuat să acţioneze intens pentru FSB, racolându-l în acest scop pe fostul său adjunct, Roman Lapa, care a rămas şi el în Crimeea şi activează în prezent la Sevastopol, conform serviciilor de securitate ucrainene.

Din această reţea ar face parte şi un alt agent de securitate din perioada preşedinţiei lui Ianukovici, în prezent militar activ în cadrul Gărzii Naţionale ucrainene. Bărbatul de 46 de ani locuieşte la Kiev şi a fost în trecut şoferul lui Ivanţov.

Potrivit SBU, acesta şi-ar fi folosit contactele din cadrul forţelor de securitate ale statului pentru a obţine informaţii din interior şi pentru a găsi alţi potenţiali complici pe care să îi racoleze.

Suspectul care opera la Kiev a fost arestat, iar de la domiciliul său au fost confiscate computere şi dispozitive electronice. El se confruntă cu prezumtive acuzaţii de înaltă trădare, fiind pasibil de o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Ivanţov, care, la fel ca un alt presupus complice, nu a putut fi arestat, aflându-se probabil în afara Ucrainei, ar putea fi acuzat de înaltă trădare în temeiul legii marţiale pentru conspiraţie în cadrul unui grup infracţional organizat.

În acelaşi timp, ancheta a stabilit că Ivanţov a predat FSB planurile secrete cu măsurile preconizate în cazul unei ameninţări la adresa preşedintelui Ucrainei, pe care le avea de când lucra în cadrul Direcţiei de protecţie şi pază de la Kiev.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, rămâne în arest pentru 30 de zile

Şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, rămâne în arest pentru 30 de zile Şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău,...

VIDEO – Cum au fost păcăliți soldații ucraineni să cumpere mașini și drone care nu existau

VIDEO - Cum au fost păcăliți soldații ucraineni să cumpere mașini și drone care nu existau Opt escroci ucraineni, coordonați de un rus, au fost...

Un pompier IGSU a murit în timpul intervenție la un incendiu de vegetație produs în apropiere de localitatea Rădulenii Vechi

Un pompier IGSU a murit în timpul intervenție la un incendiu de vegetație produs în apropiere de localitatea Rădulenii Vechi În seara zilei de 14...

Transparența decizională a fost neglijată și în sesiunea parlamentară de primăvară (Promo-LEX)

Transparența decizională a fost neglijată și în sesiunea parlamentară de primăvară (Promo-LEX) În sesiunea parlamentară de primăvară, care s-a încheiat în luna iulie, transparența decizională...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.