Retragerea ‘câtorva mii de militari străini’ din Afganistan ‘nu va avea impact asupra securităţii’ ţării (preşedinţia)

Publicat:

Retragerea ‘câtorva mii de militari străini’ din Afganistan ‘nu va avea impact asupra securităţii’ ţării, unde armata afgană îşi exercită deja controlul, a afirmat vineri preşedinţia de la Kabul, după anunţul privind o retragere ‘importantă’ de soldaţi americani din Afganistan, relatează AFP, scrie agerpres.

‘Dacă se retrag din Afganistan, aceasta nu va avea impact asupra securităţii pentru că, de patru ani şi jumătate, afganii exercită deja un control deplin asupra securităţii’, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Ashraf Ghani, Haroon Chakhansuri, pe reţelele sociale.


Citește și : Putin: Un al doilea referendum privind Brexit ar risca să submineze încrederea în democrația britanică

Preşedintele american Donald Trump a decis să retragă un număr ‘important’ de militari prezenţi în Afganistan, a declarat cu câteva ore mai deverme un oficial american de rang înalt, la o zi după ce liderul de la Casa Albă anunţase retragerea trupelor americane din Siria.

Cele două decizii luate de Donald Trump l-au determinat pe secretarul Apărării, Jim Mattis, să-şi prezinte demisia joi.

Prin această retragere vor fi aduşi acasă circa 7.000 din cei 14.000 de militari americani prezenţi în Afganistan, scriu publicaţiile Wall Street Journal şi New York Times. Aceste forţe acţionează atât în cadrul unei misiuni a NATO în sprijinul militarilor afgani, cât şi în operaţiuni separate de luptă împotriva terorismului.

Retragerea precedentă a aproximativ 100.000 de militari străini în 2014 a provocat deja temeri că ‘Afganistanul va cădea’, dar ‘bravele forţe de securitate afgane au dovedit, prin sacrificiile lor, că această analiză era greşită, ele apărând integritatea teritorială a ţării şi poporul nostru’, a subliniat preşedinţia de la Kabul.

Anunţul de la Washington, care a intervenit pe fondul ‘negocierilor de reconciliere’ purtate de SUA şi talibanii afgani chiar şi în această săptămână, pare că i-a luat prin surprindere pe oficialii şi diplomaţii de la Kabul intervievaţi de AFP, care s-au declarat îngrijoraţi de consecinţele pe teren.

Emisarul american pentru pacea în Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţi ai talibanilor în ultimele luni, ultima dată marţi, la Abu Dhabi. Diplomatul american îşi exprimase anterior speranţa că va putea fi încheiat un acord de pace înaintea alegerilor prezidenţiale programate în Afganistan în luna aprilie.

Citește și : Ucraina ar putea obliga Biserica susţinută de Moscova să adauge la denumirea sa termenul ”rusă”

Nu se cunoaşte deocamdată dacă Khalilzad şi guvernul afgan au fost informaţi în avans despre decizia preşedintelui american.

‘Sincer, nu ne aşteptam la acest răspuns imediat al americanilor. Suntem mai mult decât satisfăcuţi (…) Aşteptăm şi mai multe veşti bune’, a reacţionat un responsabil de rang înalt al talibanilor, într-o declaraţie pentru AFP, dintr-un loc necunoscut de pe teritoriul Pakistanului.

Pentru specialiştii dosarului afgan, anunţul lui Donald Trump înseamnă în primul rând o uriaşă victorie tactică a talibanilor, fără ca aceştia să fi făcut vreo concesie.

‘Dacă sunteţi talibanii, Crăciunul vine mai devreme’, a rezumat pentru AFP un diplomat străin de rang înalt, sub rezerva anonimatului. ‘V-aţi mai gândi la o încetare a focului dacă principalul vostru adversar tocmai şi-a retras jumătate din efective?’, a subliniat el.

În opinia analistului Michael Kugelman de la Wilson Center din Washington, insurgenţii ‘au obţinut retragerea pe care au vrut-o întotdeauna fără să fi trebuit să facă vreo concesie, şi cu atât mai puţin să încheie un acord’ de pace.

‘Acum, ei au un avantaj enorm pe câmpul de luptă, care le dă oportunitatea să-şi intensifice considerabil lupta armată’, a subliniat analistul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Parlicov asigură experții FMI că Moldova este pregătită să facă față eventualelor provocări la iarnă

Ministrul Parlicov asigură experții FMI că Moldova este pregătită să facă față eventualelor provocări la iarnă Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a asigurat experții Fondului Monetar...

Datele chimice ale aproape 1 milion de stele au fost publicate de cercetătorii australieni

Datele chimice ale aproape 1 milion de stele au fost publicate de cercetătorii australieni Oamenii de ştiinţă din Australia au publicat un set de date...

Cum va fi modificată Constituția dacă cetățenii vor vota pentru aderarea la UE

Cum va fi modificată Constituția dacă cetățenii vor vota pentru aderarea la UE În cazul unui rezultat pozitiv la referendumul din 20 octombrie privind aderarea...

Și-au internat copila cu dureri de cap și au luat-o în sicriu. Drama unei familii din Călărași

Și-au internat copila cu dureri de cap și au luat-o în sicriu. Drama unei familii din Călărași O familie din satul Parcani, raionul Călărași acuză...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.