Retrimiterea în Libia a peste 100 de migranţi este anchetată de ONU

Publicat:

Operaţiunea de salvare în care un remorcher italian a preluat peste 100 de migranţi şi i-a returnat în Libia, la începutul acestei săptămâni, ar putea fi o încălcare a dreptului internaţional, a anunţat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit organizaţiei umanitare spaniole Proactiva Open Arms, un remorcher italian a salvat luni 108 migranţi din apele internaţionale şi i-a dus în ţara de plecare, Libia.


Vezi şi: De-abia ieşite pe poarta arestului, fetele de la Pussy Riot au fost băgate iar în dubă – VIDEO

Acesta ar constitui o încălcare a dreptului internaţional, conform căruia migranţii salvaţi în apele internaţionale nu pot fi returnaţi într-un loc unde vieţile lor ar fi puse în pericol. Atât ONU, cât şi Uniunea Europeană au recunoscut că Libia nu este o ţară sigură.

Garda de coastă italiană a afirmat marţi că operaţiunea de salvare s-a desfăşurat în apele teritoriale ale Libiei, nu în apele internaţionale, şi în coordonare cu paza de coastă libiană.

Citeşte şi: Autorul atacului terorist din Manchester a fost salvat din Libia chiar de marina britanică

Purtătoarea de cuvânt a organizaţiei Proactiva Open Arms, Laura Lanuza, a afirmat că membrii acesteia au aflat că operaţiunea a avut loc în apele internaţionale întrucât nava lor se afla în apropiere şi a putut auzi comunicaţiile radio între vasul italian şi autorităţile libiene.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a declarat că locaţia operaţiunii de salvare nu a putut fi stabilită exact şi că acest caz încă se află în investigaţie, dar a confirmat returnarea migranţilor în Libia. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi minori ar putea ajunge după gratii după ce au furat un telefon mobil

Doi minori ar putea ajunge după gratii după ce au furat un telefon mobil Doi minori de 15 și 16 ani din mun. Chișinău și...

Hezbollah afirmă că a ucis soldaţi israelieni în sudul Libanului ca răspuns la invazie

Hezbollah afirmă că a ucis soldaţi israelieni în sudul Libanului ca răspuns la invazie Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat vineri că a lansat obuze...

Alertă meteo în Moldova! Sunt preconizate ploi puternice

Alertă meteo în Moldova! Sunt preconizate ploi puternice Atenție! Se strică vremea. A fost emisă alertă Cod galben de instabilitate atmosferică. Citește și: Război electoral la...

Parlamentul European trimite o misiune de monitorizare a alegerilor din R.Moldova

Parlamentul European trimite o misiune de monitorizare a alegerilor din R.Moldova Parlamentul European, care urmează să voteze săptămâna viitoare o rezoluție privind reziliența Republicii Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.