X

Retrimiterea în Libia a peste 100 de migranţi este anchetată de ONU

Operaţiunea de salvare în care un remorcher italian a preluat peste 100 de migranţi şi i-a returnat în Libia, la începutul acestei săptămâni, ar putea fi o încălcare a dreptului internaţional, a anunţat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit organizaţiei umanitare spaniole Proactiva Open Arms, un remorcher italian a salvat luni 108 migranţi din apele internaţionale şi i-a dus în ţara de plecare, Libia.

Vezi şi: De-abia ieşite pe poarta arestului, fetele de la Pussy Riot au fost băgate iar în dubă – VIDEO

Acesta ar constitui o încălcare a dreptului internaţional, conform căruia migranţii salvaţi în apele internaţionale nu pot fi returnaţi într-un loc unde vieţile lor ar fi puse în pericol. Atât ONU, cât şi Uniunea Europeană au recunoscut că Libia nu este o ţară sigură.

Garda de coastă italiană a afirmat marţi că operaţiunea de salvare s-a desfăşurat în apele teritoriale ale Libiei, nu în apele internaţionale, şi în coordonare cu paza de coastă libiană.

Citeşte şi: Autorul atacului terorist din Manchester a fost salvat din Libia chiar de marina britanică

Purtătoarea de cuvânt a organizaţiei Proactiva Open Arms, Laura Lanuza, a afirmat că membrii acesteia au aflat că operaţiunea a avut loc în apele internaţionale întrucât nava lor se afla în apropiere şi a putut auzi comunicaţiile radio între vasul italian şi autorităţile libiene.

Un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a declarat că locaţia operaţiunii de salvare nu a putut fi stabilită exact şi că acest caz încă se află în investigaţie, dar a confirmat returnarea migranţilor în Libia. 

Tags: drepturile omuluiitaliaLaura LanuzalibiamigrantiONUProactiva Open ArmsUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei