Reuniune G20 într-un context de criză economică şi blocaje interne

Publicat:

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G20 se reunesc joi la Washington într-un context economic mondial puternic afectat de războiul din Ucraina, însă prezenţa Rusiei în acest club face incertă orice posibilitate de consens, transmite AFP, potrivit agerpres

La această reuniune ar urma să fie abordate şi alte subiecte precum blocajele în calea reformei fiscalităţii internaţionale precum şi situaţia din sectorul financiar.


Citește și : Comisia de anchetă privind asaltul asupra Capitoliului promite elemente ‘surprinzătoare’

La opt luni de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2023 şi de asemenea a avertizat că Germania şi Italia vor intra în recesiune. Separat, Banca Mondială s-a declarat îngrijorată că majorarea actuală a dobânzilor, cumulată cu explozia preţurilor la energie, riscă să declanşeze o criză a datoriilor ţărilor sărace.

În acest context economic sumbru, prezenţa Rusiei la discuţiile din G20 urmează să complice sarcina liderilor acestei organizaţii de a ajunge la un consens în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii.

La acestea se adaugă noile tensiuni apărute între SUA şi Arabia Saudită, Casa Albă reproşând autorităţilor de la Riad că au susţinut o scădere a producţiei de petrol decisă de OPEC+ în data de 5 octombrie, o decizie pentru care Arabia Saudită va trebui să suporte consecinţele, a declarat marţi preşedintele american Joe Biden.

În aceste condiţii, “va fi probabil dificil să avem comunicate comune” atât la finalul reuniunii G20 cât şi la finalul reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, a apreciat o sursă din Ministerul francez al Economiei.

La precedentele două reuniuni ale miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din ţările G20, care au avut loc în aprilie şi iulie, nu a putut fi publicat un comunicat comun de presă la final, din cauza unor ample divergenţe de opinie existente între ţările din G20.

“Este preferabil să avem un schimb de opinii chiar dacă opiniile noastre sunt divergente şi, uneori, nu ne înţelegem”, a declarat ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner. La rândul său, secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, a apreciat că “G20 rămâne un grup care obţine rezultate bune, chiar dacă situaţia Chinei şi Rusiei face funcţionarea sa mai dificilă”.

Citește și : Google ACCEPTĂ reţeaua de socializare a lui Trump pe magazinul său de aplicaţii

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.