X

Reuniune internaţională în problema acordului nuclear iranian, pe fondul ameninţărilor lui Trump

Iranul şi marile puteri s-au reunit vineri la Viena pentru a evalua modul de aplicare a acordului nuclear încheiat în 2015, un text supus unor critici virulente din partea preşedintelui american Donald Trump şi care nu a părut niciodată atât de ameninţat, informează France Presse, potrivit agerpres.

Această reuniune trimestrială trece în revistă aplicarea acordului intrat în vigoare în ianuarie 2016 şi destinat să garanteze caracterul strict civil al programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Citeşte şi: În pragul alegerilor din Rusia, Putin are toate motivele să fie îngrijorat

Reuniunea intervine în contextul extrem de sensibil în care preşedintele american Donald Trump urmează să anunţe la 12 mai dacă, aşa cum a lăsat să se înţeleagă, SUA se vor retrage sau nu din acest acord şi în consecinţă vor reinstitui regimul de sancţiuni împotriva Republicii Islamice.

Demiterea marţi a secretarului de stat american Rex Tillerson, care pledează pentru adeziunea SUA la acest text istoric, amplifică incertitudinea. Succesorul său în funcţie Mike Pompeo, până acum director CIA, este adept al unei linii dure faţă de Iran.

La reuniunea de la Viena participă directori politici ai Iranului şi marilor puteri (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) care au negociat acordul semnat în capitala austriacă.

Preşedintele american a dat un ultimatum aliaţilor săi europeni să convină cu Iranul ‘remedierea lacunelor teribile’ din text. Trump a cerut mai multe inspecţii şi, mai întâi de toate, eliminarea limitărilor de timp impuse Teheranului în privinţa activităţii nucleare, care urmează să expire între 2025 şi 2030.

Citeşte şi: Exerciţiile militare americane din Coreea de Sud vor fi limitate 

Ceilalţi semnatari consideră textul o victorie istorică pentru neproliferarea nucleară după mai mult de un deceniu de tensiuni.

Prezent vineri la Viena, directorul de strategie al lui Rex Tillerson, Brian Hook, s-a întâlnit joi la Berlin cu responsabilii francez, britanic şi german pentru a discuta despre completările la textul original, au indicat AFP surse din Departamentul de Stat.

Teheranul respinge orice schimbare a textului documentului semnat în 2015. Iranul afirmă că nu a încercat niciodată să se doteze cu armă nucleară, dar a avertizat că ţara ar putea relua rapid activităţile de îmbogăţire a uraniului în cazul în care acordul este abandonat.

Tags: AustriaBrian HookChinaCIAfrantagermaniaIranmarea britanieMike Pompeoprogram nuclearRex TillersonrusiaSUAViena
Categorii: Sinteze