X

Reuniunea OPEC+ va fi amânată cu câteva zile

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi Rusia au decis să amâne, cu câteva zile, o reuniune de urgenţă a marilor producători de ţiţei, care iniţial era programată să se desfăşoare luni, 6 aprilie, au declarat sâmbătă pentru Reuters mai multe surse din cadrul OPEC, scrie agerpres.

Amânarea reuniunii de urgenţă a fost decisă în pofida presiunilor venite din partea preşedintelui SUA, Donald Trump care a cerut OPEC+, o alianţă ce regrupează statele membre OPEC, Rusia şi alţi producători, să ia măsuri rapide pentru stabilizarea pieţei mondiale a petrolului. Preţul petrolului a scăzut, de la 65 de dolari per baril la începutul anului, până la aproximativ 20 de dolari per baril, după ce trei miliarde de oameni au intrat în carantină din cauza pandemiei de coronavirus ceea ce a redus cererea mondială de petrol cu până la o treime, sau 30 milioane barili de ţiţei pe zi.

Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 în Spania

Potrivit Reuters, OPEC+ lucrează la o reducere fără precedent a producţiei de petrol, cu aproximativ 10 milioane de barili de petrol, în cadrul unui efort global care va include şi Statele Unite. O reducere de 10 milioane de barili de petrol ar reprezenta 10% din oferta mondială de petrol care se situează la aproximativ 100 milioane de barili pe zi.

Mai multe sursele din cadrul OPEC, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, susţin că este foarte probabil ca reuniunea de urgenţă în sistem de videoconferinţă, care era programată pentru ziua a de luni, să fie mânată pentru zilele de opt sau nouă aprilie, pentru a da mai mult timp negocierilor.

“Prima problemă este acea că trebuie să ne reducem producţia de la nivelul actual şi să revenim la unul de dinaintea crizei. Cea de a doua problemă este că americanii trebuie să joace şi ei un rol în această reducere” a declarat una din sursele citate de Reuters.

SUA, un important producător mondial de petrol, nu fac parte din OPEC+ iar ideea ca Washingtonul să îşi reducă producţia a fost mult timp considerată drept imposibilă, unul dintre motive fiind şi legislaţia antitrust din Statele Uite. Cu toate acestea, prăbuşirea preţului petrolului a determinat organismele de reglementare din Texas, centrul producţiei petroliere din SUA, să analizeze posibilitatea reglementării producţiei pentru prima dată în ultimii 50 de ani.

În schimb, alţi producători de petrol care nu fac parte din OPEC+ şi-au exprimat posibilitatea de a contribui la reducerea cantităţii de petrol de pe piaţă. Provincia Alberta din Canada, unde se găsesc unele din cele mai mari rezerve de petrol din lume, a anunţat că este deschisă la ideea de a se alătura unui posibil pact global.

Citește și : Recesiunea provocată de coronavirus va fi ‘mult mai gravă’ decât criza din 2008 (FMI)

Diminuarea producţiei de petrol este o necesitate deoarece spaţiile globale de depozitare se apropie de nivelul maxim de umplere, ceea ce înseamnă că în curând mulţi producători nu vor avea altă opţiune decât să oprească sondele.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a avertizat vineri că chiar şi o reducere fără precedent a producţiei cu 10 milioane de barili de petrol pe zi nu va fi de ajuns pentru a contracara scăderea dramatică a cererii de petrol. Potrivit IEA, chiar şi cu o astfel de reducere, stocurile mondiale de petrol ar urma să se majoreze cu aproximativ 15 milioane de barili pe zi în al doilea trimestru.

Tags: Donald TrumpOPECrusiaStatele Unitețiței
Categorii: DiasporaSinteze