Reuters analizează intrarea în politică a Priyankăi Gandhi

Publicat:

Nepoata Indirei Gandhi, Priyanka Gandhi Vadra, sora lui Rahul Gandhi, şeful principalei formaţiuni politice de opoziţie din India, Partidul Congresului, şi-a făcut debutul în politică luni, pe un traseu atrăgând mii de persoane în cel mai populat stat indian, Uttar Pradesh, cu câteva luni înainte de alegerile generale prevăzute pentru luna mai, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Rahul Gandhi (48 de ani) a provocat o surpriză luna trecută când şi-a numit sora în funcţia de secretar general al partidului. Priyanka Gandhi (47 de ani) îl va reprezenta de asemenea pe fratele său în Uttar Pradesh, statul indian care trimite cel mai mare număr de aleşi în camera inferioară şi care este în prezent dominat de Partidul Bharatiya Janata, al premierului Indiei, Narendra Modi.


Citește și: Retragerea SUA din Orientul Mijlociu crește semnificativ vânzarea de arme în regiune

Dar o serie de înfrângeri suferite de Bharatiya Janata la alegerile din stat la sfârşitul anului trecut şi nemulţumirea crescândă în legătură cu un sector agricol slăbit şi lipsa locurilor de muncă au diminuat poziţia premierului Modi, în timp ce Partidul Congresului, tot mai agresiv, încearcă să profite de această situaţie.

Priyanka, menţionată în mod obişnuit doar cu prenumele său, seamănă izbitor cu bunica sa, Indira Gandhi, fost premier, asasinată în 1984. Ea este cunoscută pentru calitatea sa de orator ce-o ajută să intre în contact cu alegătorii. Partidul Congresului speră că atenţia pe care o generează Priyanka se va materializa în voturi.

”Este ca ‘un comeback’ al Indirei Gandhi”, declara Fuzail Ahmed Khan (45 de ani), un susţinător al Partidului Congresului. ”Fermierii statului (Uttar Pradesh) vor ca Rahul Gandhi să devină prim-ministru (al Indiei), Priyanka să fie şefa executivului (statului Uttar Pradesh)”, a adăugat el.

Indira Gandhi, singura femeie prim-ministru din India cunoscută ca ‘Doamna de Fier”, a fost criticată pentru suspendarea libertăţilor civile timp de aproape doi ani începând din 1975.

Postere cu Priyanka împânzesc străzile oraşului Lucknow, capitala statului Uttar Pradesh, şi sute de susţinători ai Partidului Congresului, acompaniaţi de toboşari, au scandat numele Priyankăi după ce ea a apărut de la aeroport împreună cu fratele ei. Cei doi i-au salutat apoi pe susţinători, parcurgând la bordul unui autobuz decapotabil un traseu de 20 de km de la aeroport.

Oficiali ai Partidului Congresului speră că intrarea Priyankăi în politică va spori şansele formaţiunii în Uttar Pradesh, un vast stat agrar cu 220 de milioane de locuitori, unde Partidul Bharatiya Janata a preluat controlul la alegerile generale din 2014, obţinând 73 din cele 80 de mandate.

Deşi Priyanka i-a ajutat în alegeri pe fratele său şi pe mama lor, Sonia Gandhi, fostă şefă a Partidului Congresului, Priyanka nu a deţinut până acum niciodată un post oficial în partid.

Citește și: Șeful Pentagonului face o vizită-fulger în Afganistan – FOTO

”Sper că vom putea împreună să dăm startul unui nou tip de politică”, a declarat Priyanka într-un mesaj audio difuzat de Partidul Congresului.

De la anunţul privind intrarea Priyankăi în politică, organismul de combatere a infracţionalităţii financiare din India l-a audiat pe soţul ei, Robert Vadra, timp de mai multe ore, într-un dosar referitor la presupuse bunuri în valoare de 2,45 milioane de dolari ascunse în străinătate. Avocatul său şi Partidul Congresului au dezminţit acuzaţiile, considerându-le ca fiind motivate politic.

Priyanka Gandhi Vadra, care a strâns peste 42.000 de followeri imediat după ce a intrat pe Twitter luni, va sta trei zile în Lucknow, unde se va întâlni cu lucrători din peste 40 de circumscripţii electorale.

Descrisă de către oficiali ai Partidului Congresului drept un orator talentat şi un manager puternic, Priyanka a primit ca sarcină resuscitarea organizaţiei de partid din Uttar Pradesh, unde formaţiunea a suferit o succesiune de înfrângeri. De la 21 de mandate la alegerile din 2009 în Uttar Pradesh, Partidul Congresului a ajuns la numai două mandate în 2014.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală Specialiștii spun că generația Z renunță la...

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.