Reuters: Rusia foloseşte drone ieftine pentru a localiza apărarea aeriană a Ucrainei

Publicat:

Reuters: Rusia foloseşte drone ieftine pentru a localiza apărarea aeriană a Ucrainei

Rusia a început să includă drone noi, de fabricaţie ieftină, în atacurile sale cu rază lungă de acţiune asupra Ucrainei, pentru a încerca să identifice punctele de apărare aeriană, să filmeze orice daune şi să acţioneze ca momeală, a declarat pentru Reuters un oficial militar ucrainean din domeniul spionajului.

Cele două noi tipuri de drone, pe care Rusia le-a folosit în cinci atacuri cu drone în ultimele două-trei săptămâni, inclusiv în loviturile nocturne de joi, sunt produse din materiale precum spumă poliuretanică şi placaj, a explicat oficialul pentru Reuters, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Unul dintre noile tipuri de dronă transportă o cameră foto şi are o cartelă SIM de telefon mobil ucrainean pentru a trimite imaginile înapoi către armata rusă.

“Ele identifică unde sunt poziţionate grupurile noastre mobile, unde sunt mitralierele care le pot distruge. Ei încearcă să obţină o imagine a locului în care se află toate mijloacele din apărarea noastră aeriană”, a declarat Andrii Cerniak, purtător de cuvânt al agenţiei de spionaj a armatei (GUR).

Aceste detalii – nedezvăluite până acum – sunt încă o dovadă a faptului că Rusia încearcă să îşi adapteze tacticile şi să încerce noi tehnologii pentru a obţine un avantaj în timpul atacurilor zilnice cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene.

Dronele de atac Shahed de concepţie iraniană, care zboară spre ţintă şi detonează la impact, au devenit un element de bază al atacurilor aeriene ruseşti de când au început să fie utilizate încă din primul an al invaziei la scară largă a Rusiei, în 2022.

Ucraina, care a făcut apel la Occident să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a respinge atacurile aeriene ruseşti asupra instalaţiilor sale energetice care au sporit începând din martie, încearcă din răsputeri să ascundă locaţiile sistemelor sale de apărare aeriană.

DRONELE MOMEALĂ

Noile drone ruseşti cu camere de luat vederi nu transportă explozibili, dar seamănă foarte mult cu dronele Shahed obişnuite şi zboară în grupuri, a explicat Cerniak.

Al doilea tip nou de dronă nu conţine încărcătură explozivă – sau conţine doar una mică – şi este utilizată ca momeală, a adăugat Cerniak. Deoarece este practic imposibil să faci, de la sol, distincţia între ea şi o dronă de atac obişnuită, trebuie totuşi să o dobori, dezvăluind astfel unde se află sistemele tale de apărare aeriană, a arătat oficialul ucrainean.

El spune că noile drone costă probabil doar 10.000 de dolari fiecare, în ciuda razei lor lungi de acţiune, ceea ce le face mult mai ieftine de produs decât rachetele de apărare aeriană. De asemenea, dronele pot zbura la o altitudine de 1.000 m, ceea ce le scoate din raza de acţiune a mitralierelor şi a puştilor automate, a punctat el.

Invazia Rusiei în Ucraina a servit drept teren de testare pentru tehnologia războiului cu drone, ambele părţi folosind intens drone de atac şi de recunoaştere pe câmpul de luptă. Kievul a investit în producţia internă de drone pentru a reduce decalajul dintre capacităţile sale de atac şi cele ale Moscovei, organizând atacuri cu drone cu rază lungă de acţiune asupra unor obiective ruseşti, inclusiv rafinării de petrol.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Rusia susţine că atacurile sale aeriene cu rază lungă de acţiune sunt folosite pentru a degrada Ucraina din punct de vedere militar. Ucraina afirmă că atacurile Rusiei au lovit clădiri civile şi au provocat daune grave instalaţiilor energetice civile, precum şi pierderi de vieţi omeneşti în rândul civililor.

Trupele ruse ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean şi, în ultimele luni, au avansat treptat în est, punând Kievul pe picior de retragere de-a lungul unei linii de front de 1 000 km.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”

Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie” Se dau și bilete false în autobuzele din Chișinău....

RIA Novosti: ‘R.Moldova, un cap de pod NATO, care urmează scenariul ucrainean’

RIA Novosti: 'R.Moldova, un cap de pod NATO, care urmează scenariul ucrainean' Agenția oficială de știri RIA Novosti acordă spații largi R. Moldova, preluând declarații...

CEC: 64 de partide politice pot participa la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie

CEC: 64 de partide politice pot participa la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie Un număr de 64 de partide politice au dreptul să...

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024: Un spectacol uimitor. A intrat pe Sena barca delegației Republicii Moldova

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024: Un spectacol uimitor. A intrat pe Sena barca delegației Republicii Moldova Ceremonia de deschidere a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.