X

Revenirea la calm în Kosovo este vitală pentru securitatea europeană

Ministerul de Externe al Franţei a declarat marţi că reinstaurarea stabilităţii în nordul Kosovo este vitală având în vedere importanţa sa pentru securitatea europeană, după ce Serbia şi-a plasat armata în stare de alertă maximă de luptă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În jur de 25 de soldaţi NATO de menţinere a păcii, care apărau trei primării în nordul Kosovo, au fost răniţi luni în ciocniri cu protestatari sârbi.

Citeşte şi: ‘Beluga-spion rusă’ se află în prezent pe coasta de vest a Suediei – Black News

Ambasadorul Franţei este unul dintre cei câţiva diplomaţi cu care preşedintele sârb Aleksandar Vucic se va întâlni marţi în cadrul eforturilor de restabilire a calmului.

‘Este mai important ca oricând ca Priştina şi Belgradul să arate responsabilitate prin revenirea la masa negocierilor cu o atitudine de compromis în slujba păcii şi prosperităţii cetăţenilor sârbi şi kosovari’, a transmis purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze, Anne-Claire Legendre, într-un comunicat.

Ea a cerut ambelor părţi, în special guvernului din Kosovo, să ia imediat măsurile necesare pentru reducerea tensiunilor.

Citeşte şi: Consiliul Europei: Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia, marcat ‘de un limbaj incendiar şi restricţii pentru libertatea de exprimare’ – Black News

‘Nu putem accepta ca stabilitatea regională să fie pusă în pericol dat fiind contextul internaţional critic. Aceasta este o chestiune de securitate europeană’, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Tensiunile actuale, cele mai recente dintr-o lungă istorie de tulburări, au apărut după ce primari de etnie albaneză s-au instalat în funcţie în zona din nordul Kosovo cu majoritate sârbă, după alegeri boicotate de această comunitate.

Tags: Aleksandar VucicAnne-Claire LegendreBelgradfrantaKosovoMisiunea NATO din Kosovo (KFOR)NATOparispristinaserbia
Categorii: Diaspora