X

Rex Tillerson ajunge săptămâna viitoare la Londra şi speră să vadă noua ambasadă americană

Secretarul american de stat Rex Tillerson a declarat miercuri că va efectua săptămâna viitoare o vizită de o zi în Marea Britanie, unde speră să vadă şi noua ambasadă a SUA de la Londra, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Vorbind cu jurnaliştii la bordul avionului care îl aducea înapoi la Washington dintr-o vizită pe Coasta de Vest nord-americană, Tillerson nu a precizat clar dacă va inaugura oficial controversata clădire.

Citeşte şi: Apar primele divergenţe între Tel Aviv şi Washington. Trump îl pune la punct pe Netanyahu

Preşedintele american Donald Trump şi-a anulat în această lună o vizită la Londra pentru a inaugura ambasada, deplasare programată pentru februarie, spunând că nu vrea să gireze un acord prost convenit de administraţia Obama de a vinde precedenta clădire ‘pe nimic’.

Întrebat dacă este de acord cu Trump că noua ambasadă este într-un zonă mai puţin importantă şi dacă această mişcare a fost o greşeală, Tillerson a spus: “Este o decizie deja luată, aşa că nu cred că trebuie revizuită”.

Chestionat de asemenea dacă plănuieşte să inaugureze noua ambasadă, Tillerson a declarat: “În orice deplasare, încerc să fac o vizită şi la misiunea diplomatică, să am o întâlnire la primărie, oportunitatea de a discuta cu oamenii noştri de acolo”.

Citeşte şi: 52 de oameni au ars de vii într-un autobuz care a luat foc în mers

El a mai spus că a discutat despre agenda sa de la Londra cu omologul său britanic Boris Johnson, adăugând că “nu au fost puse încă la punct detaliile”, dar că speră să ajungă şi la ambasadă.

Anularea vizitei lui Trump a fost o nouă lovitură pentru relaţiile dintre Marea Britanie şi SUA, mult timp cei mai apropiaţi aliaţi. Deşi a trecut mai mult de un an de când a ajuns la Casa Albă, Trump încă nu a efectuat nicio vizită la Londra, mulţi britanici ameninţând să protesteze împotriva unui om pe care îl consideră rudimentar, instabil şi contrar valorilor lor în multe domenii.

Tags: ambasadaBoris Johnsonlondramarea britanieRex TillersonSUA
Categorii: Știrile zilei