X

Rex Tillerson îndeamnă Arabia Saudită să dea dovadă de mai multă “moderaţie” în Orientul Mijlociu

Secretarul de stat american Rex Tillerson a invitat vineri Arabia Saudită să dea dovadă de mai multă “moderaţie” în Orientul Mijlociu (OM), în special faţă de Qatar şi Yemen, informează AFP, conform agerpres .

“Referitor la angajamentul Arabiei Saudite privind Qatarul, războiul din Yemen, situaţia din Liban, o încurajăm să dea dovadă de ceva mai multă moderaţie, mai multă gândire în acţiunile lor şi să analizeze în profunzime consecinţele”, a declarat şeful diplomaţiei americane, în marja unei reuniuni asupra Libanului, desfăşurată la Paris.

În Yemen, SUA îndeamnă la o “ridicare completă a blocadei” umanitare şi comerciale, impusă de Arabia Saudită, a spus Tillerson.

Citește și : Serbia nu are în plan aderarea la NATO (Aleksandar Vucic)

Demisia premierului libanez Saad Hariri de la Riad, de unde el a denunţat “controlul” impus de Iran asupra ţării sale, a provocat o criză de la începutul lui noiembrie.

Saad Hariri s-a întors de atunci la Beirut şi a revenit asupra demisiei sale, după ce a obţinut un angajament din partea forţelor politice libaneze, în special din partea puternicii mişcări şiite pro-iraniene Hezbollah, de a se “distanţa” de crizele regionale.

“Situaţia din Liban a evoluat foarte pozitiv, poate că şi mai mult ca înainte, datorită declaraţiilor foarte puternice asupra viitorului Libanului, care nu pot decât să ajute”, şi-a exprimat mulţumirea Rex Tillerson.

Acest concept de “distanţare” se adresează “evident şi Hezbollah, şi spre interiorul şi spre exteriorul Libanului”, a adăugat la rândul său ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, în timpul unei conferinţe de presă comune.

Hezbollah, puternic înarmată, luptă inclusiv de partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Tags: Arabia sauditaLibanmoderaţieOrientul MijlociuqatarRex TillersonSUAYemen
Categorii: Sinteze