Rex Tillerson a reafirmat angajamentul SUA faţă de securitatea aliaţilor europeni, dar şi importanţa investiţiilor în apărare

Publicat:

Secretarul de stat american Rex Tillerson a lansat partenerilor europeni din NATO un nou apel la asigurarea bugetelor necesare apărării comune în spaţiul euroatlantic şi a reafirmat angajamentul Washingtonului faţă de aliaţii săi europeni, potrivit site-ului Departamentului de Stat al SUA, transmite agerpres.

Într-un discurs rostit marţi la Centrul Wilson din Washington D.C., Tillerson le-a cerut statelor europene membre ale Alianţei Nord-Atlantice să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare, remarcând că în acest an cinci ţări, printre care şi România, au făcut noi angajamente în acest sens. ”Cheltuielile noastre reflectă, într-un fel, cât de mult căutăm să protejăm pacea şi libertatea. Le cerem încă o dată partenerilor europeni care încă nu au făcut-o deja să respecte ţinta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. În acest an, Albania, Croaţia, Franţa, Ungaria şi România au făcut noi angajamente de a atinge obiectivul de referinţă de 2%. Aceste ţări ştiu că trebuie să investească în securitate pentru a proteja libertatea”, a spus oficialul american.


Citeşte şi: Turcia a emis mandate de arestare pentru 360 de persoane

Potrivit acestuia, Statele Unite şi toate ţările din Europa – în special cele care au trăit cândva sub povara dictaturilor comuniste – apreciază ”libertăţile noastre ca naţiuni care pot acţiona pe baza propriei autorităţi”. ”Dacă nu dăm dovadă de responsabilitate, nu vom avea suveranitate şi dacă nu avem suveranitate, nu vom avea libertate”, a continuat secretarul de stat al SUA.

El a atras atenţia asupra importanţei respectării statului de drept şi a valorilor democratice. ”Statul de drept şi guvernarea reprezentativă sunt golite de conţinut atunci când sunt detaşate de o societate civilă dinamică şi un respect profund pentru anumite adevăruri evidente prin ele însele. Putem câştiga orice mare luptă geopolitică, dar dacă nu suntem permanent atenţi la propriul comportament, poporul nostru poate avea de pierdut pe termen lung. Apărarea idealurilor occidentale depinde de cât de dispuşi suntem să protejăm adevărurile esenţiale pe care se bazează libertăţile noastre economice şi politice”, a afirmat Tillerson.

Şeful Departamentului de Stat american a ţinut să accentueze că ţara sa nu va încerca să le impună statelor europene răspunsuri la întrebările referitoare la viitorul lor şi a reafirmat că aliaţii europeni ai SUA sunt ‘ţări independente şi democratice cu propriile lor istorii, perspective şi drept de a-şi decide viitorul’. În această privinţă, el a dat noi asigurări că Washingtonul va avea aceeaşi relaţie specială cu Marea Britanie şi va menţine legături solide cu Uniunea Europeană indiferent de rezultatul negocierilor privind Brexit, tratative în care SUA nu se vor amesteca.

Oficialul american a menţionat că, sub preşedinţia lui Donald Trump, SUA rămân angajate faţă de relaţia solidă cu Europa şi a transmis un mesaj pe care îl va relua în reuniunile cu liderii din NATO şi OSCE, dar şi în întâlnirile bilaterale pe care le va avea în Europa săptămâna viitoare. ”Apărarea libertăţii noastre începe cu garantarea faptului că popoarele noastre pot trăi în siguranţă. În acest scop, Statele Unite acordă o maximă importanţă relaţiilor de securitate cu aliaţii europeni, inclusiv NATO. Alianţele sunt lipsite de sens dacă membrii lor nu doresc sau sunt incapabili să-şi onoreze angajamentele. Anterior în cursul acestui an, preşedintele Trump a reafirmat angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului NATO pentru că acesta este cel mai bun mecanism pe care îl avem pentru a descuraja agresiunea. (…) Orice atac din partea oricui asupra unui stat membru al NATO va activa Articolul 5 şi SUA vor fi primele care vor onora angajamentul pe care l-am făcut. Nu vom uita niciodată modul în care membrii NATO au acţionat rapid pentru a fi alături de noi după atacurile de la 11 septembrie 2001 şi vom face acelaşi lucru pentru ei dacă sunt atacaţi”, a subliniat Rex Tillerson.

Citeşte şi: Poliţiştii danezi au arestat doi suspecţi în ancheta crimei din Copenhaga

Pe de altă parte, secretarul de stat american a remarcat că Rusia continuă să aibă un comportament agresiv faţă de unele ţări vecine din regiune, prin amestecul ei în procesul electoral şi promovarea unor obiective nedemocratice. El a amintit că cele două tentative ale precedentei administraţii de la Washington de a reseta relaţiile cu Moscova şi cu Europa ‘au fost urmate de invadarea Georgiei vecine în 2008 şi a Ucrainei în 2014 de către Rusia’.

În altă ordine de idei, Tillerson a reafirmat angajamentul SUA faţă de independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei. El a ţinut totuşi să precizeze că viitorul acestei ţări depinde de succesul eforturilor interne de punere în practică a reformelor în domeniile justiţiei, economic, social şi al securităţii, cu accent pe consolidarea instituţiilor de încredere care să elimine corupţia, să consolideze sistemul judiciar şi să furnizeze prosperitate economică cetăţenilor ucraineni.

Referitor la situaţia din Afganistan, secretarul de stat american a recunoscut contribuţiile importante ale celorlalte state din NATO, cărora le-a solicitat angajamentul faţă de misiunea Resolute Support, esenţială pentru atingerea obiectivului de a se asigura că Afganistanul are capacitatea de a contribui la stabilitatea regională şi de a gestiona ameninţările teroriste, inclusiv din Al-Qaida şi Statul Islamic. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.