X

Rex Tillerson subliniază faptul că Hezbollah face parte din “procesul politic din Liban”

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a admis miercuri, cu o zi înainte de o vizită la Beirut în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu, că puternicul partid libanez proiranian Hezbollah face parte din “procesul politic din Liban”, relatează AFP.

Ministrul american de externe, care a răspuns la întrebările jurnaliştilor în cursul unei vizite în Iordania, a reamintit sprijinul Washingtonului pentru un “Liban liber, democratic şi care să se elibereze de influenţele altora”, conform agerpres.

“Ştim că Hezbollahul libanez este influenţat de Iran, o influenţă pe care o considerăm dăunătoare pentru viitorul Libanului pe termen lung”, a declarat Rex Tillerson.

Citește și : Bolivia : Explozia din Oruro a fost „un atentat criminal”

Cu toate acestea, a subliniat demnitarul american, “trebuie, de asemenea, să recunoaştem realitatea, faptul că Hezbollahul face şi el parte din procesul politic din Liban”.

Considerat de Statele Unite ca o grupare “teroristă”, formaţiunea armată şiită este un actor principal al vieţii politice libaneze, dar joacă şi un rol-cheie în regiune, mai ales în războiul din Siria.

Influenţa Hezbollahului s-a aflat în centrul unei crize politice în Liban culminând cu demisia premierului Saad Hariri care însă a revenit asupra deciziei sale câteva săptămâni mai târziu. Prim-ministrul a făcut cunoscut la data respectivă că a obţinut din partea partidelor libaneze o “distanţare” a ţării în raport cu crizele regionale, în special disputa iraniano-saudită.

La Beirut, secretarul de stat american urmează să aibă o serie de întrevederi “legate de viitorul Libanului”, a explicat el, afirmând sprijinul Washingtonului pentru “procesul democratic din această ţară şi întărirea forţelor armate libaneze, pentru ca să existe o forţă legitimă de securitate sub controlul guvernului libanez”.

Tags: HezbollahIranLibanOrientul MijlociupartidRex Tillersonsiriawashington
Categorii: Sinteze