Rex Tillerson face o vizită la Islamabad, pe fondul tensiunilor americano-pakistaneze

Publicat:

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, este aşteptat marţi după-amiază la Islamabad, unde va încerca să convingă guvernul pakistanez să lupte mai activ împotriva grupărilor insurgente care operează pe teritoriul pakistanez şi în Afganistan, transmite AFP, potrivit agerpres.

Vizita, prima în capitala pakistaneză a lui Tillerson de la preluarea mandatului, intervine pe fondul tensiunilor diplomatice acute între cele două state după ce preşedintele american Donald Trump a acuzat în luna august Islamabadul de joc dublu în Afganistan şi că adăposteşte pe teritoriul său ‘agenţi ai haosului’.


Luni, şeful diplomaţiei de la Washington, care întreprinde un turneu în regiune, s-a aflat într-o vizită neanunţată în Afganistan, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ashraf Ghani la baza americană de la Bagram.

Citeşte şi: Cei mai mari idioţi ai secolului! Aşa au fost numiţi patru tineri australieni care au înotat în apele crocodililor

Cei doi oficiali au discutat despre noua strategie anunţată de Donald Trump, care prevede trimiterea a 3.000 de militari americani suplimentari, pe lângă cei 11.000 desfăşuraţi deja în Afganistan, unde în ultima săptămână au avut loc şapte atacuri teroriste, soldate cu peste 200 de morţi în rândul forţelor de securitate şi al credincioşilor care frecventau o moschee din Kabul.

Referindu-se la Pakistan, Rex Tillerson a declarat că acesta a primit ‘cereri foarte precise’ de a limita sprijinul de care beneficiază talibanii şi alte grupări armate.

‘Vrem să cooperăm strâns cu Pakistanul pentru a crea un mediu mai stabil şi mai sigur, chiar pe teritoriul Pakistanului’, a subliniat Tillerson, precizând că angajamentul SUA este unul ‘sub condiţii: Pakistanul ‘trebuie să aibă o viziune clară a situaţiei cu care se confruntă, a numărului de grupări teroriste care pot găsi azil pe teritoriul său’.

În ce-l priveşte, Islamabadul dezminte acuzaţiile americane şi critică, la rândul său, SUA pentru faptul că ignoră miile de victime pakistaneze ale luptei antiteroriste.

Citeşte şi: Xi devine cel mai puternic lider după Mao;’gândirea’ sa, înscrisă în statutul Partidului Comunist chinez

Relaţiile dintre SUA şi Pakistan sunt deosebit de tensionate din 2011 după unda verde dată de Barack Obama operaţiunii de eliminare a liderului reţelei teroriste Al-Qaida, Osama Ben Laden, la Abbottabad, un oraş de garnizoană pakistanez.

Ultimele săptămâni au fost marcate de eliberarea de către armata pakistaneză a unei familii americano-canadiene ţinute ostatică, operaţiune desfăşurată în baza informaţiilor primite de la serviciile americane şi care a fost urmată de o serie de lovituri ale unor drone americane împotriva membrilor reţelei Haqqani, aliat al talibanilor, în zona de frontieră dintre Pakistan şi Afganistan. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a...

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius Ne așteaptă temperaturi de foc săptămâna viitoare. Meteorologii anunță valori termice de până...

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.