X

REZISTENŢA afgană se organizează la Panjshir! Rusia face apel la dialog

Ministrul rus de externe rus, Serghei Lavrov, a lansat joi un apel la demararea de negocieri în vederea formării unui ‘guvern reprezentativ ‘ în Afganistan, pe fondul informaţiilor că fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi fiul defunctului comandant Massoud organizează o rezistenţă împotriva insurgenţilor în provincia Panjshir, relatează AFP şi TASS, potrivit agerpres.

‘Talibanii nu controlează întregul Afganistan. Ne parvin informaţii despre situaţia din valea Panjshir’, la nord-est de Kabul, ‘unde sunt concentrate forţele de rezistenţă ale ex-vicepreşedintelui Saleh şi ale lui Ahmad Massoud’, a afirmat Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova.

Citeşte şi: Biden vrea să menţină trupele americane în Afganistan – Black News

Lavrov a chemat din nou la ‘un dialog naţional care să permită formarea unui guvern reprezentativ’, subliniind că Rusia a insistat deja asupra unui astfel de mecanism destinat să pună capăt conflictului afgan înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului şi majorităţii ţării.

Moscova a sprijinit o inţiativă în acest sens a fostului preşedinte afgan Hamid Karzai, înmulţindu-şi în ultimele zile afirmaţiile liniştitoare sau chiar respectuoase despre talibani.

Fostul vicepreşedinte, Amrullah Saleh, a promis să nu se supună talibanilor şi s-a retras în valea Panjshir.

Imagini care circulau luni pe reţelele de social media îl arătau împreună cu Ahmad Massoud în această regiune, încercând aparent să pună piatra de temelie a unei noi mişcări de rezistenţă.

Această vale, greu accesibilă, nu a căzut niciodată în mâinile talibanilor în timpul războiului civil din anii 1990 şi nici un deceniu mai devreme în timpul ocupaţiei sovietice.

Citeşte şi: Diplomaţii americani din Berlin suferă de sindromul Havana – Black News

Tatăl lui Ahmad Massoud, Ahmed Shah Massoud, supranumit Leul din Panjshir, a fost un erou al rezistenţei antisovietice, apoi împotriva talibanilor, fiind ucis într-un atentat, cu două zile înainte de atacurile de la 11 septembrie 2011.

Într-un editorial publicat miercuri în Washington Post, Ahmad Massoud cere sprijin american în arme şi muniţii pentru miliţia sa din Afganistan pentru a opune rezistenţă talibanilor.

Tags: AfganistanAhmad MassoudAhmed Shah MassoudAmrullah SalehHamid KarzaiLeul din PanjshirmoscovaPanjshirrusiaSerghei Lavrovtalibani
Categorii: Știrile zilei