Rezistenţa la antibiotice ar putea cauza în mod direct până la 39 de milioane de morţi până în 2050

Publicat:

Rezistenţa la antibiotice ar putea cauza în mod direct până la 39 de milioane de morţi până în 2050

Peste 39 de milioane de persoane din lume ar putea muri în mod direct din cauza unor infecţii rezistente la antibiotice – în următorii 25 de ani -, potrivit unui studiu de modelizare publicat marţi în revista The Lancet, ai cărui autori estimează că este încă posibil să se evite acest scenariu negru, relatează AFP, potrivit news.ro.


Recunoscută deja ca o provocare sanitară majoră, se aşteaptă ca rezistenţa la antibiotice – atunci când bacterii sau alţi agenţi patogeni suferă modificări care le împidică să reacţioneze la tratamente antimicrobiene – să se agreveze.

Pentru prima oară, acest studiu evaluează impactul antibiorezistenţei în timp şi încearcă să-i estimeze evoluţia.

Din 1990 şi până în 2021, peste un milion de persoane pe an au murit în lume în mod direct din cauza antibiorezistenţei, potrivit autorilor studiului.

Ei analizează 22 de agenţi patogeni, 84 de combinaţii între patogeni şi tratamente şi 11 sindroame infecţioase la persoane de toate vârstele, prin intermediul datelor a peste 520 de milioane de persoane.

În decursul acestor 30 de ani, decesele copiilor în vârstă de până la cinci ani cauzate în mod direct de o rezistenţă la antibiotice au scăzut cu peste 50%, iar prevenţia şi controlul infecţiilor s-au ameliorat la sugari şi copii mici.

Mai puţin frecvente la aceşti copii, infecţiile au devenit însă mai dificil de tratat atunci când au loc.

În paralel, decesele adulţilor în vârstă de peste 70 de ani au crescut cu peste 80% în aceeaşi perioadă, odată cu îmbătrânirea rapidă a populaţiilor şi cu cea mai mare vulnerabilitate a bătrânilor la infecţii.

În privinţa agenţilor patogeni, decesele cauzate de stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA) sunt cele care au crescut cel mai mult în lume.

În privinţa bacililor Gram negativi, rezistenţa la carbapeneme a progresat cel mai mult.

Iar în următoarele decenii, decesele din cauza la antibiotice vor creşte şi mai mult.

Numărul victimelor directe ar putea atinge 1,91 milioane pe an în lume până în 2050 – o creştere cu 67% în compatraţie cu 2021, potrivit modelizărilor făcute de către cercetărori.

Până la jumătatea acestui secol, antibiorezistenţa va juca un rol mai larg în 8,22 de milioane de decese anual – o creştere cu 74,5% în camparaţie cu 2021.

În total, începând din 2025 şi până ăîn 2050, antibiorezistenţa ar putea cauza în mod direct peste 39 de milioane de morţi în lume şi să fie asociată unui număr de 169 de milioane de decese, estimează oamenii de ştiinţă.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oficiul Consiliului Europei la Chișinău susține campania împotriva discursului de ură și sexismului în alegeri

Oficiul Consiliului Europei la Chișinău susține campania împotriva discursului de ură și sexismului în alegeri Oficiul Consiliului Europei la Chișinău susține campania de sensibilizare privind...

Maia Sandu:Viitoarea creștere, stabilitate și consolidare democratică a R.Moldova sunt legate de calea sa spre aderarea la UE

Maia Sandu:Viitoarea creștere, stabilitate și consolidare democratică a R.Moldova sunt legate de calea sa spre aderarea la UE Aderarea la Uniunea Europeană este un Plan...

Ministra Finanțelor: Antreprenorii sunt motorul economiei naționale

Ministra Finanțelor: Antreprenorii sunt motorul economiei naționale Antreprenorii sunt motorul economiei naționale, iar Ministerul Finanțelor depune eforturi pentru a crea un climat de afaceri stabil...

Cum va arăta noua Comisie Europeană

Cum va arăta noua Comisie Europeană Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți noua împărțire a responsabilităților între comisarii Uniunii Europene pentru următorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.