X

Rezoluţia privind statul de drept în Slovenia este un document politic

Rezoluţia privind statul de drept în Slovenia, pe care Parlamentul European o va supune la vot în această săptămână la Strasbourg, este un document politic care nu necesită o atenţie suplimentară specială, a declarat ministrul de externe sloven Anze Logar, relatează marţi euractiv.com, potrivit agerpres.

Dacă va fi adoptată joi de eurodeputaţi, rezoluţia va exprima îngrijorare faţă de polarizarea profundă din Slovenia şi va solicita politicienilor şi personalităţilor publice proeminente să asigure o dezbatere publică civilizată.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO) – Black News

Rezoluţia PE a fost elaborată de patru grupuri politice – socialiştii (S&D), liberalii (Renew), Verzii şi Stânga.

În schimb, cel mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), care este şi familia politică a premierului sloven Janez Jansa, nu a subscris la această iniţiativă.

Informaţii neoficiale arată că grupul PPE a încercat să retragă rezoluţia de pe agenda sesiunii plenare din decembrie a Parlamentului European întrucât principalele două motive – absenţa desemnării procurorilor europeni delegaţi şi finanţarea agenţiei de presă slovene STA – au fost soluţionate.

Faptul că votul din PE va avea loc deşi guvernul Sloveniei a eliminat ceea ce a condus la critici în timpul preşedinţiei slovene a Consiliului UE ‘arată că acest document este de natură politică, întrucât ştim că Parlamentul este un organism politic”, a explicat Logar.

Citeşte şi: LISTA ROŞIE va fi eliminată după doar două săptămâni – Black News

‘La urma urmei, am putut vedea la ultima dezbatere, la care am fost prezent personal, că nu a existat un interes major faţă de această rezoluţie”, a spus Anze Logar, care se va deplasa la Strasbourg după reuniunea de marţi a miniştrilor de externe din UE desfăşurată la Bruxelles.

El a adăugat că Ljubljana este angajată faţă de statul de drept, lucru demonstrat în timpul preşedinţiei slovene a Consiliului UE. ‘Le-am dovedit şi celor mai mari sceptici că ştim cum să căutăm şi să obţinem consensul în direcţia corectă. Acesta este cel mai bun răspuns pentru cei care continuă să exporte subiectele de politică internă pe scena politică a UE”, a accentuat Logar.

Tags: Anze LogarbruxellesConsiliul UEJanez JansaLjubljanaParlamentul EuropeanPartidul Popular European (PPE)sloveniaStrasbourg
Categorii: Diaspora