X

Rezoluție istorică între comunitățile academice de la București și Chișinău

Rezoluție istorică între comunitățile academice de la București și Chișinău

Consiliile Naționale ale Rectorilor din România și Republica Moldova au semnat, la Chișinău, o rezoluție descrisă drept „istorică” ce va întări și mai mult relațiile dintre comunitățile academice de la București și Chișinău.

„Rezoluția comună semnată în lumina unei colaborări de neegalat între România și Republica Moldova este o decizie crucială ce reflectă nu doar o simplă colaborare academică, ci un angajament ferm în sprijinul integrării Moldovei în Uniunea Europeană și în structurile educaționale și de cercetare europene. Astfel, România și Republica Moldova își unesc eforturile pentru a construi punți solide între universitățile celor două state, oferindu-le studenților și cercetătorilor o platformă europeană de colaborare, inovație și mobilitate”, se arată într-un comunicat al Universității Tehnice a Moldovei, rezoluția fiind semnată în contextul celei de-a 60-a aniversări a instituției, potrivit undalibera.md.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

Potrivit rezoluției, Consiliul Naţional al Rectorilor din România va întreprinde toate demersurile pentru a sprijini Consiliul Rectorilor din Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline în Asociaţia Universităţilor Europene , precum şi în alte structuri asociative europene.

Totodată, mediile academice de la București și Chișinău solicită guvernelor din România şi Republica Moldova să susţină eforturile universităţilor din cele două ţări în vederea participării la programe şi proiecte comune în domeniul educaţiei, cercetării şi internaţionalizării, precum şi în scopul sprijinirii mobilităţilor, în beneficiul studenţilor, cadrelor didactice şi cercetătorilor din universităţile din ambele state.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

„Luând în considerare valorile fundamentale ale învăţământului superior, promovate în cadrul Procesului Bologna, Consiliul Naţional al Rectorilor din România susţine întărirea autonomiei universităţilor din Republica Moldova. Consiliul Naţional al Rectorilor din România îndeamnă autorităţile moldoveneşti să accelereze şi să extindă procesul de reformă pentru ca universităţile din Republica Moldova să beneficieze de o reală autonomie universitară, iar libertatea academică să fie întărită, în folosul comunităţilor academice, precum şi al întregii societăţi moldoveneşti”, se arată în rezoluția semnată de cele două consilii ale rectorilor.

Tags: MoldovaRomaniauniversităţi
Cultură și Media