Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Abhazia nu are nicio însemnătate (MAE georgian)

Publicat:

Ministerul de Externe al Georgiei a subliniat că rezultatul alegerilor prezidenţiale organizate duminică din regiunea separatistă Abhazia nu are nicio însemnătate şi a criticat votul ca fiind o încălcare a dreptului internaţional, relatează DPA, scrie agerpres.

Trei candidaţi s-au confruntat în acest scrutin care nu a fost recunoscut nici de Tbilisi, nici de Uniunea Europeană, iar autorităţile abhaze au anunţat luni victoria candidatului opoziţiei, Aslan Bjania, informează AFP.


Citește și : Rusia va monitoriza situaţia coronavirusului cu ajutorul telefoniei mobile

Potrivit comisiei electorale abhaze, Aslan Bjania a obţinut 56,5% din sufragii, în timp ce fostul ministru al economiei Adgur Ardzima a obţinut 35,4%. Chiar dacă au fost contracandidaţi, ambii sunt în favoarea unor legături mai strânse cu Rusia. A mai candidat Leonid Dzapshba, fost ministru al afacerilor interne.

Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei a estimat că aceste alegeri sunt “ilegale şi nu pot avea efect juridic”, în timp ce UE a afirmat că “nu recunoaşte cadrul constituţional şi juridic” în care a fost organizat acest scrutin.

Alegerile au fost organizate după anularea scrutinului precedent, care a fost urmat de proteste violente la Suhumi, capitala regiunii.

În septembrie, “preşedintele” abhaz aflat la sfârşit de mandat, susţinut de Kremlin, Raul Khajimba, a demisionat în ianuarie după un nou val de manifestaţii.

Citește și : Guvernul britanic este gata să impună măsuri mult mai stricte pentru combaterea epidemiei

Făcând parte din Georgia, Abhazia şi-a proclamat independenţa după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi a apărat-o în timpul unui război cu forţele georgiene la începutul anilor 1990.

Rusia, care susţine Abhazia şi Osetia de Sud, o altă regiune separatistă a Georgiei situată la frontiera sa, a recunoscut independenţa acestor două teritorii după un scurt război cu Georgia, în august 2008.
Cea mai mare parte a comunităţii internaţionale recunoaşte Abhazia drept parte a Georgiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.