Riabkov: Discuțiile privind viitorul acordului nuclear se pot ține și fără SUA

Publicat:

Moscova consideră că este posibil să se discute despre evoluţia viitoare a acordului nuclear cu Iranul (JCPOA – Joint Comprehensive Plan of Action – planul de acţiune comun cuprinzător) fără participarea SUA, a anunţat marţi ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov, citat de RIA Novosti şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Trebuie să stabilim formele şi parametrii normali de activitate în cadrul JCPOA fără participarea SUA. Credem că acest lucru este posibil nu numai teoretic, ci şi practic’, a afirmat Riabkov într-un discurs rostit în cadrul Clubului de discuţii Valdai cu privire la situaţia creată în jurul acordului nuclear semnat în 2015 de marile puteri (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) cu Iranul, după denunţarea acestuia de către Statele Unite.


Rusia este ferm angajată în respectarea acordului nuclear din 2015, dar îşi va respecta angajamentele în măsura în care ceilalţi semnatari ai JCPOA vor urma prevederile acestui document după abandonarea sa de către SUA, a subliniat oficialul rus, care nu a exclus totodată scenariul denunţării acordului şi de către Iran.

Potrivit lui Riabkov, Moscova nu se vede ca mediator între Iran şi SUA, considerându-se unul dintre participanţii la acordul nuclear iranian.

‘Ne considerăm unul dintre participanţii la acord şi intenţionăm să-l respectăm. Şi suntem în contact strâns, în dialog cu toţi ceilalţi participanţi’, a adăugat el. ‘ Dar nu refuzăm un astfel de dialog cu SUA şi credem că într-un anumit moment acesta ar putea fi util’, a menţionat înaltul responsabil diplomatic rus.

‘Deocamdată, obiectivul principal este de a asigura menţinerea JCPOA în forma sa actuală şi de a găsi o astfel de formă de implementare a acestuia care să protejeze operatorii economici din toate ţările semnatare -Rusia, China, ţările europene – de consecinţele negative şi nedorite ale restabilirii aşteptate din partea SUA a sancţiunilor extrateritoriale’, a adăugat el.

Washingtonul a lăsat să se înţeleagă că va aplica sancţiuni împotriva companiilor europene care fac afaceri cu Iranul după retragerea SUA din acordul nuclear, conform unei declaraţii făcute recent de către consilierul preşedintelui americane pentru securitatea naţională John Bolton.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu s-a întâlnit cu 28 de șefi de raioane

Maia Sandu s-a întâlnit cu 28 de șefi de raioane Președinta Maia Sandu a avut o nouă rundă de consultări despre organizarea referendumului privind aderarea...

Primăria Moscovei plăteşte bani grei voluntarilor care vor să plece pe front

Primăria Moscovei plăteşte bani grei voluntarilor care vor să plece pe front Locuitorii din capitala rusă Moscova care se înregistrează pentru a lupta în Ucraina...

Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea, România. Au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă

Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea, România. Au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă Autorităţile române au emis, în noaptea de...

Un rus pregătea acţiuni de “destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice”

Un rus pregătea acţiuni de "destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice" Un rus suspectat de "organizarea de evenimente care ar putea duce la o destabilizare în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.