Riadul anunță o încetare a focului în Yemen

Publicat:

Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită în Yemen a anunţat luni o încetare a focului între guvernul yemenit şi separatiştii din Yemenul de Sud, care au declarat autonomia în regiune după mai multe victorii militare, informează AFP, potrivit agerpres.

Cele două părţi vor participa la negocieri în Arabia Saudită pentru a discuta despre armistiţiu, a adăugat purtătorul de cuvânt al coaliţiei, Turki al-Maliki.


Citește și: Un militar american pregătea un atac împotriva propriei unități

Menţinerea încetării focului ar fi favorabilă coaliţiei, care a intervenit încă din 2015 alături de guvernul yemenit în războiul împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran, rivalul regional al Arabiei Saudite.

Anunţul survine după ce sâmbătă separatiştii din Consiliul de tranziţie al sudului (STC) au preluat controlul asupra insulei yemenite strategice Socotra, situată în largul oraşului port Aden.
STC şi guvernul yemenit sunt în principiu aliaţi în cadrul coaliţiei militare care luptă împotriva rebelilor houthi.

“Coaliţia salută răspunsul guvernului legitim al Yemenului şi al STC de solicitare a unei încetări totale a focului, de dezescaladare şi pentru o reuniune care va avea loc în regat”, a declarat Maliki într-un comunicat de presă care nu oferă detalii.

Citește și: Cartea care ‘cutremură’ Casa Albă a fost pusă pe rafturile librăriilor

Potrivit oficialului, procesul va promova aplicarea unui acord de partajare a puterii în sudul ţării, încheiat la Riad în noiembrie 2019 între cele două părţi, dar care a eşuat rapid. Acest război desfăşurat în cadrul unui alt război a complicat un conflict care, în jumătate de deceniu, a făcut zeci de mii de morţi şi a provocat, potrivit ONU, cea mai gravă criză umanitară din lume. Yemenul este cel mai sărac stat din Peninsula Arabică.

Yemenul de Sud a fost o ţară independentă până la unificare din 1990, iar sentimentul separatist continuă să fie puternic. Separatiştii din Aden au proclamat autonomia regiunii sudice pe 26 aprilie, după ce acordul de pace cu guvernul a eşuat. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.