X

Richard Gere va depune mărturie în procesul Open Arms al fostului ministru de interne italian Matteo Salvini

Actorul Richard Gere va depune mărturie în procesul fostului ministru de interne italian Matteo Salvini pentru că în 2019 a blocat în Mediterana, timp de peste 20 de zile, circa 150 de migranţi la bordul navei spaniole Open Arms, a dezvăluit liderul extremei drepte italiene, informează EFE, potrivit agerpres

”Am aflat în aceste zile că în procesul de la Palermo, pentru că am încercat să-i blochez pe traficanţi, printre alţi martori care vor veni să mă acuze că sunt rasist, agresor, legalist, l-au convocat pe Richard Gere pentru a încerca să mă trimită la închisoare”, a declarat liderul Ligii, sâmbătă seara, la un miting electoral la marginea Romei, înaintea alegerilor locale de la sfârşitul săptămânii viitoare.

Citește și : Producţia românească Blue Moon a câştigat premiul pentru cel mai bun film la San Sebastian

Salvini, acuzat de infracţiunea de răpire de persoane, urmează să se prezinte pe 23 octombrie în capitala siciliană, când ”probabil vor fi audiaţi unii martori solicitaţi de procuratură şi va începe în sfârşit procesul”, după ce prima audiere din 15 septembrie a fost amânată, a declarat atunci pentru EFE Oscar Camps, fondatorul organizaţiei Open Arms.

”Credeam că este actor, nu ştiu de ce a fost convocat. I-am spus avocatului meu că ar trebui să răspundem măcar în faţa lui Raul Bova, Lino Banfi şi Checco Zalone, oameni de un nivel mai înalt”, a spus Salvini, ironic, numind mai mulţi actori italieni, înainte de a adăuga: “Cel puţin în acea zi îi voi cere un autograf şi i-l voi duce fiului meu”.

În august 2019, Gere s-a aflat pe nava Open Arms, pe care au fost blocate timp de peste 20 de zile persoanele salvate în apele libiene. Actorul i-a ajutat pe voluntarii ONG-urilor şi a vorbit cu mulţi dintre migranţi.

Ministrul de interne de atunci a refuzat timp de 21 de zile debarcarea a aproximativ 150 de migranţi care fuseseră salvaţi pe mare de ONG-ul spaniol. Odiseea s-a încheiat în noaptea de 20 august, când procuratura a permis debarcarea în Lampedusa a celor 83 de migranţi rămaşi la bord, deoarece mulţi dintre ei fuseseră evacuaţi mai devreme şi chiar săriseră în apă pentru a înota până la ţărm.

Citește și : Lavrov: Recunoaşterea internaţională a talibanilor nu este luată în considerare în prezent

”Este un proces care este acum mai relevant decât oricând, având în vedere că încălcările drepturilor pe mare, lipsa de salvare şi returnările în condiţii de urgenţă continuă. Cei care încearcă să fugă sunt în continuare lipsiţi de apărare, Europa este din ce în ce mai absentă”, a declarat Camps pentru EFE la anunţarea amânării audierii.

În opinia sa, “stabilirea adevărului despre Marea Mediterană şi a responsabilităţilor fiecăruia în faţa unei instanţe de judecată este cea mai bună modalitate de a reda demnitatea şi identitatea miilor de oameni care şi-au pierdut viaţa în această porţiune de mare ignorată şi uitată”.

Tags: Matteo SalviniMediteranaOpen ArmsRichard Gere
Categorii: Diaspora