X

Rinat Ahmetov, patronul de la Șahtior Donețk și cel mai bogat ucrainean, investește în România

Rinat Ahmetov, patronul de la Șahtior Donețk și cel mai bogat ucrainean, investește în România

Parcul fotovoltaic Glodeni II, județul Mureș, România, construit de grupul ucrainean DTEK, prin intermediul DRI, subsidiara sa cu sediul la Amsterdam, Olanda, urmează să primească ultimul aviz de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Va fi funcțional din 2025, relatează Economica.net.

Botezat Glodeni II, noul proiect are o capacitate de 60 MWp și este situat lângă parcul fotovoltaic operaţional de 53 MW din aceeaşi regiune, Glodeni I.

Proiectul, ca și parcul fotovoltai Glodeni I, care produce deja, este al DRI, divizia de regenerabile a grupului privat ucrainean DTEK, controlat de omul de afaceri Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, care este și patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk. Parcul solar Glodeni II va fi operaţional în vara anului 2025 şi va produce estimativ 86,4 GWh de electricitate pe an, care ar putea acoperi consumul a aproximativ 22.400 de locuinţe şi va contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 21.800 de tone/an, potrivit estimărilor companiei.

„Cele două proiecte combinate vor forma unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din ţară”, au anunțat cei de la DRI. Proiectul a fost dezvoltat până la stadiul de „ready-to-buid” de compania locală Finas Group, după care a fost preluat de DRI. Alături de aceste parcuri, portofoliul de proiecte al companiei controlate de Rinat Ahmetov mai cuprinde, în România: un parc eolian de 60MW în Ruginoasa, judeţul Iaşi (primul construit în România în ultimul deceniu) şi un parc fotovoltaic de 126 MW achiziţionat, recent, în Văcăreşti, judeţul Dâmboviţa, a cărei construcţie va începe până la finalul acestui an.

Potrivit Forbes, în aprilie 2023, Rinat Ahmetov se afla pe locul 445 în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, cu un capital de 5,7 miliarde de dolari.

Tags: de la Șahtior DonețkinvesteștepatronulRinat AhmetovRomania
Categorii: Știrile zileiU.E.