X

Risc de căldură extremă în Brazilia din cauza defrişărilor

Odată cu extinderea defrişărilor în Pădurea Amazoniană, aproximativ 12 milioane de brazilieni ar putea fi expuşi la căldură extremă în 2100, cu grave consecinţe asupra sănătăţii, conform unui studiu publicat vineri, informează AFP, potrivit agerpres.

”Defrişarea pe scară largă în Amazonia, asociată cu schimbările climatice, va creşte riscul expunerii la căldură extremă”, a avertizat acest studiu realizat de Fiocruz – un organism de referinţă pentru cercetarea în domeniul sănătăţii publice -, Institutul Naţional pentru Cercetări Spaţiale (INPE) şi Universitatea din Sao Paulo (USP).

Citeşte şi: Paşaportul devine OBLIGATORIU pentru a intra în UK – Black News

Simulările oamenilor de ştiinţă prevăd o creştere cu 7,5 până la 11,5 grade Celsius în 2100 în raport cu valorile de temperatură actuale din nordul ţării.

”Aproximativ 12 milioane de persoane din regiunea de nord a Braziliei urmează să fie expuse la un risc extrem de stres termic”, se arată în studiu, care asociază pentru prima dată defrişările, încălzirea globală şi sănătatea umană.

”Stresul termic” poate provoca ”tulburări mintale (…), probleme de deshidratare şi, în cele mai grave cazuri, poate compromite funcţiile vitale, ducând chiar până la deces”, potrivit constatărilor.

Cercetătorii evocă un punct fără de întoarcere, ”o limită a defrişărilor pentru supravieţuirea speciei umane”.

”Dacă defrişarea va continua la nivelul actual, va avea efecte dramatice pentru civilizaţie”, a afirmat Paulo Nobre, cercetător în cadrul INPE, un organism public care publică în mod regulat cifre legate de acest fenomen.

Distrugerea celei mai mari păduri tropicale de pe planetă s-a accentuat după ce preşedintele de dreapta Jair Bolsonaro a preluat puterea, în ianuarie 2019.

Citeşte şi: Coreea de Nord a testat o rachetă antiaeriană – Black News

În perioada de referinţă din august 2020 până în iulie 2021, 8.712 kilometri pătraţi au fost defrişaţi în Pădurea Amazoniană, o devastare ce se apropie de recordul din cele 12 luni precedente, 9.126 kilometri pătraţi.

Dincolo de riscurile pentru sănătate, condiţiile socio-economice ale locuitorilor din nordul Braziliei, una dintre cele mai sărace regiuni ale ţării, s-ar putea deteriora considerabil, provocând fenomene de ”migraţie în masă”, au notat cercetătorii.

Tags: FiocruzInstitutul Naţional pentru Cercetări Spaţiale (INPE)Jair BolsonaroPădurea AmazonianăPaulo NobreUniversitatea din Sao Paulo (USP)
Categorii: Știrile zilei