Risc de gripă aviară. ANSP vine cu recomandări

Publicat:

Risc de gripă aviară. ANSP vine cu recomandări

Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu un set de recomandări întru evitarea contaminării cu gripă aviară.

ANSP le recomandă oamenilor că evite sursele de expunere ori de câte ori este posibil. Și anume contactul cu păsările sălbatice, cu păsările de curte care par bolnave, sau sunt moarte, cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice.


Citește și: CSM cere ajustarea salariilor judecătorilor

Spălatul pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsările. Copiii trebuie supravegheați, acestora nu trebuie să li se permită să atingă păsările moarte sau bolnave. Gospodarii trebuie să evite contactul dintre păsările sălbatice și păsările de curte vii.

Carnea de pasăre, ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C.

În cazul în care semnalați febră după contactul cu păsările, adresați-vă de urgență la medicul de familie. ANSP atrage atenția asupra faptului că simptomele infecției cu virusul A(H5N1) pot include febră, care este adesea mai mare de  38°C, stare de rău, tuse, dureri de gât și dureri musculare. Alte simptome timpurii pot include dureri abdominale, dureri toracice și diaree. Infecția cu virusul A(H5N1) la om poate provoca boli grave și are o rată ridicată a mortalității.

Risc de gripă aviară. ANSP vine cu recomandări

Precizăm că recent, ANSP a confirmat virusul gripei aviare înalt patogenă A(H5N1) la păsări sălbatice și apariția de noi cazuri suspecte pe teritoriul țării noastre, în contextul în care în regiune au fost raportate recent focare.

Totodată, se menționează că riscul de răspândire la oameni a acestei tulpini rămâne scăzut, aproape toate cazurile de infecție cu virusul A(H5N1) fiind asociat contactului apropiat cu păsări vii sau moarte infectate, sau cu medii contaminate cu virusul. Nu există dovezi că boala poate fi transmisă la oameni prin intermediul alimentelor pregătite corespunzător.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pearl Jam anulează mai multe date din turneu din cauza problemelor de sănătate

Pearl Jam anulează mai multe date din turneu din cauza problemelor de sănătate Trupa rock Pearl Jam a anulat mai multe date din turneul european...

Richard Gere face trecerea la televiziune şi se alătură serialului ‘The Agency’

Richard Gere face trecerea la televiziune şi se alătură serialului 'The Agency' Actorul american Richard Gere se va alătura distribuţiei serialului "The Agency", produs de...

Letonia introduce parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex

Letonia introduce parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex Modificările legislative care le permit persoanelor homosexuale să înregistreze parteneriate civile destinate cuplurilor de acelaşi sex...

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu

O expoziţie Barbie la Londra, cu o păpuşă care a călătorit în spaţiu Design Museum din Londra va organiza începând de vineri o expoziţie Barbie,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.