Risc de penurie de alimente în Europa din cauza caniculei

Publicat:

Revine riscul unei penurii de alimente în condițiile în care canicula și seceta afectează țările din Europa care produc cereale, porumb, ulei de măsline și fructe, relatează publicația elenă Kathimerini.

Printre acestea se numără insula Sicilia din Italia, unde o secetă prelungită afectează producția și generează îngrijorare cu privire la cereale. Luni de secetă, combinate cu temperaturi ridicate record, au distrus o mare parte din furajele produse în regiune, iar dificultățile în ceea ce privește colectarea apei și a hranei pentru animale au împins fermierii într-o situație extremă. Vorbind pentru Associated Press, fermierii sicilieni spun că, dacă seceta și canicula vor continua, vor fi forțați să-și vândă animalele, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Seceta prelungită amenință agricultura din Sicilia, România și chiar și din Ucraina, aflată în plus și în război

Sicilia, o insulă din sudul Italiei, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 20 de ani, ducând la o scădere a producției de furaje în toată insula. În același timp, seceta a afectat producția de cereale, în condițiile în care regiunea reprezintă 20% din producția totală de grâu dur a țării, un grâu din care se fac pastele italiene.

Factori din domeniu și experții avertizează că seceta ar putea duce la o scădere a producției insulei cu până la 70%. În acest caz, Sicilia care aprovizionează în mod tradițional alte regiuni cu produse agricole va fi nevoită să apeleze la importuri. Pe de altă parte, dacă seceta se va extinde și mai mult în lunile următoare, experții avertizează că ar putea fi afectată și producția de ulei de măsline și piersici.

Situația a generat îngrijorare în cadrul guvernului italian, care începând cu luna mai a declarat Sicilia în stare de urgență și a promis 20 de milioane de euro pentru achiziționarea de rezervoare de apă și autocisterne care vor transporta apa în zonă, precum și pentru săparea de puțuri noi și pentru restabilirea debitului în apeducte.

Între timp, seceta extremă și prelungită timp de mai multe luni în România a afectat producția de porumb într-una dintre cele mai importante țări ale UE pentru acest produs. Guvernul român a cerut deja sprijin financiar de la UE în valoare de cel puțin 500 de milioane de euro pentru acoperirea pagubelor suferite de lumea agricolă a țării pe o suprafață de peste 4,9 milioane de hectare cu culturi de porumb și floarea soarelui. Guvernul a avertizat în urmă cu câteva zile că temperaturile pot ajunge până la 40 de grade Celsius, prin urmare, pe lângă producția agricolă, va fi afectată și furnizarea de energie. Iar lucrul cel mai rău despre care vorbesc fermierii din această țară dunăreană este că valurile de căldură seacă ​​rezervele de apă pe care solul le păstrează în mod normal.

Între timp, și Ucraina care din cauza războiului a fost afectată deja în privința producției de cereale și se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește transportul cerealelor, a înregistrat perioade de caniculă, cu temperaturi de 38 de grade Celsius. Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această țară sunt în detrimentul producției, care a scăzut cu 20% până la 30%. Și în Mexic, seceta prelungită din provincia Chiapas afectează producția de cafea, ceea ce înseamnă că prețul va rămâne ridicat. Cu toate acestea, după cum subliniază un reportaj realizat în acest sens de Deutsche Welle, în ciuda secetei și a căldurii din sudul și estul Europei, prețurile alimentelor de pe piața mondială nu par să crească agresiv.

Rămâne, însă, uriașa problemă a căilor navigabile pentru transportul mărfurilor, și anume a Canalului Panama și a Canalului Suez, care din motive cu totul diferite nu sunt utilizate la capacitatea normală, ceea ce generează probleme, întârzieri și creșteri de preț în lanțul de aprovizionare. Și toate acestea implică riscul unei noi creșteri a prețurilor la alimente. Piața mondială a reacționat cu o creștere semnificativă a vânzărilor de porumb din SUA. În primele șase luni ale anului, UE a primit peste 270.000 de tone de porumb din Statele Unite.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

O evoluție de bun augur este de așteptat să fie prelungirea ploilor în restul sezonului musonic din India, deoarece va da un impuls producției de orez și soia. După cum subliniază un articol Bloomberg, se estimează că în India în acest an precipitațiile vor fi la 106% din nivelul obișnuit până la sfârșitul sezonului musonic, care durează din iunie până în septembrie. În acest caz, creșterea producției nu numai că va stimula economia indiană, dar va permite țării să relaxeze restricțiile pe care le-a impus exporturilor de orez și zahăr, dând un impuls și pieței globale de alimente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mariah Carey anunţă un nou turneu de Crăciun pentru 2024

Mariah Carey anunţă un nou turneu de Crăciun pentru 2024 Mariah Carey, care a devenit inseparabilă de sezonul festiv datorită hitului său "All I Want...

VIDEO – Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana

VIDEO - Fefé, primul parfum pentru câini lansat de Dolce&Gabbana Chiar la începutul lunii, pe 1 august, Dolce&Gabbana, cunoscutul brand italian de produse de lux,...

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen Cântăreaţa britanică Adele i-a încântat pe fanii ei...

Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UE

Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UE Extrema dreaptă, favorită la câștigarea alegerilor din Austria de anul acesta, a încheiat o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.