X

Riscurile geopolitice au adus un profit record unui producător ceh de drone

Riscurile geopolitice au adus un profit record unui producător ceh de drone

Producătorul ceh de drone Primoco UAV a raportat luni un profit net record pentru prima jumătate a acestui an, în condiţiile în care creşterea globală a cheltuielilor militare a dus la majorarea cererii pentru drone, transmite Bloomberg, potrivit stiripesurse.ro.

Compania cu sediul la Praga profită de explozia cheltuielilor cu apărarea, după invazia rusească din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu şi tensiunile geopolitice. Primoco, care la începutul acestui an şi-a făcut debutul pe piaţa principală a bursei de valori de la Praga, produce vehicule aeriene fără pilot ce sunt utilizate, printre altele, la recunoaştere aeriană şi monitorizarea graniţelor.

Citeşte şi: Vlad Filat se retrage din cursa alegerilor prezidenţiale – Stiripesurse.md

Primoco a informat că, în perioada ianuarie-iunie 2024, profitul său net a crescut cu 81% în ritm anual, până la 121 milioane de coroane (5,4 milioane de dolari), în timp ce profitul operaţional a crescut cu 128% până la 157 milioane de coroane. Compania şi-a reiterat planurile de extindere, anunţând că va investi aproximativ 750 de milioane de coroane într-o nouă facilitate, în ideea de a-şi dubla capacităţile de producţie până în 2027.

Riscurile geopolitice au adus un profit record unui producător ceh de drone

Producătorul ceh de drone se aşteaptă să semneze noi comenzi vizând până la 60 de UAV-uri în acest an, cu o valoare de aproximativ un miliard de coroane, comparativ cu 33 de UAV-uri comandate anul trecut.

Imediat după publicarea acestor rezultate, acţiunile Primoco au crescut luni cu 12% la bursa de la Praga. În jurul orei 10:10 a.m., titlurile Primoco înregistrau o creştere de 7,3%, până la 960 de coroane, ceea ce evaluează compania la 4,52 miliarde coroane. 

Tags: cehiadroneOrientul MijlociuPragaPrimoco UAVucraina
Externe