X

Rishi Sunak l-a demis ă din guvern pe preşedintele Partidului Conservator Nadhim Zahawi

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak l-a demis duminică din guvern pe ministrul fără portofoliu şi preşedintele Partidului Conservator Nadhim Zahawi după ce o investigaţie independentă a descoperit o încălcare gravă a Codului ministerial, relatează Reuters, DPA şi AFP, potrivit agerpres

“După încheierea unei investigaţii a consilierului independent – ale cărei concluzii le-a împărtăşit cu noi – este clar că a existat o încălcare gravă a Codului ministerial”, a scris Sunak într-o scrisoare adresată lui Zahawi, făcută publică de Downing Street.

Citește și : Netanyahu promite un răspuns ‘puternic, rapid şi precis’ dat ‘terorismului’, după două atacuri palestiniene în Ierusalimul de Est

“Drept rezultat, v-am informat despre decizia mea de a vă înlătura din poziţia în Guvernul Maiestăţii Sale”, a adăugat premierul britanic.

Prim-ministrul britanic a dispus o investigaţie asupra lui Zahawi din partea lui Sir Laurie Magnus, consilierul său independent în materie de interese ale miniştrilor, care să decidă dacă preşedintele formaţiunii din care provine a încălcat Codul ministerial în legătură cu plata mai multor milioane de lire sterline pentru a soluţiona un litigiu cu fiscul.

Demiţându-l pe Nadhim Zahawi în loc să-i ceară să demisioneze, Rishi Sunak încearcă să-şi afirme autoritate, după ce a promis la venirea la Downing Street “integritate, profesionalism şi responsabilitate”, notează AFP.

Zahawi a soluţionat această problemă cu fiscul anul trecut, plătind o sumă cu penalităţi, în timpul scurtei sale treceri pe la Ministerul de Finanţe în guvernul fostului premier Boris Johnson.

El a devenit apoi, după venirea lui Sunak la Downing Street la sfârşitul lui octombrie, preşedinte al partidului conservator şi ministru fără portofoliu în guvern.

Consilierul etic Laurie Magnus a ajuns la concluzia că Nadhim Zahawi ar fi trebuit să facă publică ancheta fiscală de care era vizat şi ar fi trebuit să actualizeze declaraţia de avere o dată soluţionat litigiul cu fiscul.

Citește și : Forţele armate ale Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări

După 13 ani la putere, reputaţia conservatorilor a avut de suferit în ultimii ani din cauza unor afaceri de conflict de interese, alimentând acuzaţii de corupţie din partea opoziţiei laburiste, care conduce detaşat în sondaje.

Tags: Boris JohnsonDowning StreetNadhim ZahawiRishi SunakSir Laurie Magnus
Categorii: Diaspora